Sreda 26.08.2015.
17:22 >> 17:26h
Tanjug

Đurić: Premijer odigrao sjajnu "šahovsku partiju" u Briselu

Tanjug
Đurić: Premijer imao dobru taktiku

- Sporazum nije samo rezultat jednokratnog napora, već mudre i promišljene politike - rekao je Đurić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

On je objasnio da je predsednik Vlade Srbije imao razrađenu strategiju i način komunikacije za svakog člana pregovaračkog tima druge strane sa kojima smo razgovarali, kao i sa svakim predstavnikom međunarodne zajednice.

- Samo zahvljajujući dobro odigranoj šahovskoj partiji, dobili smo ZSO - istakao je Đurić dodajući da je to uspeh bez presedana.

Kosovo izgubilo 5:0

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju ponovio je da je u Briselu postignut rezultat 5:0 i naveo da je tu mislio i na četiri potpisana sporazuma, ali i to što će oni omogućiti otvaranje poglavlja i ubrzani put evropskih integracija Srbije.

- Ovim sporazumima osigurali smo da Srbija računa na podršku za otvaranje poglavlja - rekao je Đurić na konferenciji za novinare i dodao da "smo time rešili veliki problem koji je stajao na putu tih integracija".

Podsetio je da su neke važne zemlje tražile kvalitetan iskorak u razgovorima i ocenio da smo to postigli.

Naveo je i da je premijer Aleksandar Vučić već dobio brojne čestitke zbog postignutih sporazuma od značajnih lidera EU i ponovio da se i iz toga može zaključiti da možemo očekivati ubrzanje evropskih integracija.

Tanjug
Ko gubi ima pravo da se ljuti

Kosovo sa zvezdicom i fusnotom

Govoreći o sporazumu o telekomunikacijama Đurić je rekao da će Kosovo biti upisano sa zvezdicom i fusnotom i broj koji će koristiti biti upisan kao geografska oblast u sastavu Srbije.

Srpska kompanija će imati nesmetanu licencu za rad i neće biti nikakvog osnova da se dešavaju sečenja kablova u kojoj čitave enklave ostaju bez mobilnog.

Đurić je dodao i da će deo digitalnog spektra pripasti srpskim medijima te da će i centralnoj državnoj TV i svim ostalim medijima biti omogućen da emituju program bez ometanja signala i drugih prepreka.

On je rekao i da je sporazumom o mostu na Ibru izboreno razgraničenje južne i severne Kosovske Mitrovice i da je omogućeno da nema više pokušaja upada i etničkog osvajanja teritorije kao što je to bio slučaj u Brđanima.

- Dobili smo rešenje koje nam garantuje da nema nikakve okupacije severne Kosovske Mitrovice - konstatovao je Đurić i dodao da će ulica Kralja Petra biti pretvorena u pešačku zonu i da je tim sporazumom zaštićena Kosovska Mitrovica.

Ko gubi, ima pravo da se ljuti

Na pitanje da li je premijer Vučić razgovarao sa visokom predstavnicom EU  Federikom Mogerini o "slučaju Oliver Ivanović" Đurić je rekao da je stavljeno do znanja da Ivanović ne može biti politički talac i da nema osnova za njegovo zadržavanje u pritvoru.

Kako je dodao u narednom periodu Vlada Srbije će vršiti kontinuirani pritisak da se Ivanović pusti na slobodu.

Đurić je rekao da komentari koji se čuju u Prištini samo znače ponavljanja fraze da je Kosovo nezavisno i ništa više od toga.

- Ko gubi ima pravo da se ljuti - zaključio je Đurić.

2024 © - Vesti online