Utorak 25.08.2015.
20:30 >> 21:11h
Tanjug

Vučić: Potpisana sva četiri sporazuma, čestitam!

Tanjug
Potpisana sva 4 sporazuma

- Večeras se uspostavlja Zajednica srpskih opština. ZSO će imati široka ovlašćenja, predsednika, potpredsednika, skuštinu, savet, grb, zastavu... Moći će da se finansira iz Srbije, i to je nedvosmisleno rečeno da Srbija ima to pravo - naglasio je Vučić, u izjavi RTS.   

Vučić je rekao da je delegacija Srbije obavila odličan posao i da će svi sporazumi biti obelodanjeni.

On je rekao da je delegacija Sribje ceo dan razgovarala sa predstavnicima EU, a da je tek na kraju videla delegaciju kosovskih Albanaca.

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je i da je nakon potpisivanja sporazuma o Zajednici srpskih opština, energetici, telekomunikacijama i mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici otvoren evropski put Srbije.

Vučić je rekao da smo "obavili dobar posao, da to znači velike stvari i otvaranje poglavlja i da je evropski put Srbije otvoren".

Kako je naveo, uzimajući u obzir okvir u kojem se naša delegacija kretala, "postignuto više nego što je očekivano".

- U svakom slučaju nisam nezadovoljan ovim što smo postigli i sa radošću ću ići u septembru našem narodu na KiM. Ići ću na dva dana...Čestitam formiranje ZSO našem narodu na KiM.

- Što se Telekoma tiče neki su zaboravili da kažu da Srbi sa Kosova i Metohije kada pozivaju ljude u centralnoj Srbiji i dalje pozivaju samo 011 ili 018 ili 021 i obrnuto kada se zove Kosovska Mitrovica samo 028 bez ikakvog pozivnog broja, rekao je Vučić.

Prvi put na Kosovu

- Prvi put posle 1999 godine uspeli smo da legalizujemo našu poziciju i ceo svet nam prvi put priznaje srpsku telekomunikacionu kompaniju, a prvi put ćemo imati i snabdevača i trgovca eklektričnom energijom.To će biti ćerke kompanije EPS-a - naveo je Vučić.

- Nismo se dogovorili oko korporativno-distrubutivnog sistema, naveo je Vučić i dodao da je Priština napisala da je po njihovom shvatanju to imovina Kosova, a "mi odmah da je to imovina Republike Srbije u skladu sa Ustaviom Republike Srbije".

- Tako da zaista mislim da smo sve naše interese veoma uspešno odbranili, zaključio je premijer.

Neće moći kamionima u Kralaj Petra

- Što se tiče mosta na Ibru, naši ljudi ne treba da brinu. Oni su želeli da otvore ulicu Kralja Petra i ta ulica u skladu sa danas potpisanim odlukama biće pešačka zona, precizirao je Vučić.

- U Kralja Petra ulicu vozilima, kamionima, kako su želeli da uđu, neće moći da uđu, to će biti pešačka zona koju mi gradimo i mi pravimo - rekao je Vučić.

Kako je naveo obično su sve to teške stvari, jer imamo okvire koji je postavljeni 1999. godine i 2008. godine, koji su za nas katastrofalni.

Naveo je da će oko energetike biti teško u budućnosti i dodao da za operatera distributivnog sistema nije postignut dogovor, što piše u sporazumu.

- Što se Srbije tiče, mi ćemo sve da primenujujemo i mislim da naš narod ima razloga za zadovoljstvo -  naveo je premijer i podvukao da se od večeras uspostavlja ZSO.

- Ovo znači još jednu veliku stvar za celu Srbiju a to je otvaranje poglavlja i više ne postoji ništa što stoji na tom putu. Evropski put Srbije je otvoren, a da pri tome, imajući u vidu okvir u kojem smo se kretali, mislim da smo postigli više i bolje nego što smo očekivali - rekao je on.

Nisam hteo i neću potpisati da je imovina u energetici kosovska

Na pitanje koliko ima veze potpisivanje sporazuma sa predstojećom konferencijom u Beču, Vučić je rekao da je ranije još obećao da neće da potpiše da je njihova imovina u energetici šta god da se desi.

- To neću, nisam hteo i nisam potpisao - naveo je Vučić, dodajući da sledeći razgovori u Brisleu nisu zakazani.

- Nisam nezadovoljan ovim što smo postigli i sa radošću ću u septembru ići našem narodu na KiM, da li pre ili posle posete SAD videću, ali ću ići na dva dana da bih stigao da obiđem svih 10 opština ZSO - i čestitam formiranje ZSO našem narodu na KiM -zaključio je premijer.

2024 © - Vesti online