Utorak 25.08.2015.
05:15
D. Dekić - Vesti

Uvoz "kolje" seljake

Tanjug
Nekontrolisani uvoz "sahranjuje" stočare

U dva navrata su protestovali tražeći interventan otkup mesa, mleka i tovljenika, hitnu zabranu uvoza mesa, mleka i žive stoke i izmenu pravilnika o prometu i korišćenju žive stoke i mesa.

Prema rečima predsednika Unije proizvođača iz Sremske Mitrovice Zlatana Đurića, Vlada Srbije im je donekle izašla u susret. Malo su podignuti prelevmani na uvoz mleka, što i ne daje neki efekat, jer je cena otkupa i dalje niska, skoro "ucenjivačka".

- Politika je uključena u sve, pa nažalost dok mi proizvodimo mleko, uvozi se nekakvo koncentrovano koje je čist otrov, razblažuje se vodom i dodaje mu se biljna palmina, umesto mlečne masti - otkriva za "Vesti" Đurić.

On ističe da stočni fond opstaje samo zahvaljujući robnim rezervama iz kojih poljoprivrednici nabavljaju kukuruz.

- Meso se u Srbiju više uvozi nego što ga otkupljuju od nas proizvođača, pa se plašim da će taj nekontrolisani uvoz upropastiti domaće poljoprivrednike - upozorava Đurić.

Predsednica Asocijacije proizvođača mleka Sanja Bugarski u izjavi za naš list ukazuje na odsustvo komunikacije s Ministarstvom poljoprivrede, "jer se u tom resoru ponašaju kao da se bave građevinom".

Birokratija siše krv

- Država poljoprivrednicima daje subvencije, a od toga nam više od polovine uzmu razne institucije koje nam je ista ta naša država nametnula. To su neke lokalne i regionalne uprave i veterinarske stanice u kojima sedi gomila nestručnjaka koji sišu krv seljacima - ukazala je Bugarski.

- Resor poljoprivrede ne bavi se preventivom, već gasi požare, pa su tako kasnili s prelevmanima iako smo ukazivali kakva opasnost stiže iz EU sa kondenzovanim mlekom i mlekom u prahu. Umesto da na njih i velika pakovanja maslaca uvedu prelevmane, to su učinili s malim maslacem i sirom, svežim mlekom i pavlakom koji se inače ne uvoze u velikim količinama - kaže Bugarski za "Vesti".

Opasnost je, prema njenim rečima, što EU ne zna šta će s mlekom jer su ruska vrata zatvorena, pa se višak gura u Srbiju, i to jeftino mleko u prahu, kao i koncentrovano čija je cena kao gotovog proizvoda jednaka ceni sirovine.

- Da li je suština da sve u Srbiji uništimo i prodamo, pa da uđemo u EU - pita Bugarski koja ukazuje i na izuzetno štetnu klauzulu da prema SSP-u od leta 2017. stranci mogu da kupuju zemlju i nekretnine u Srbiji pod jednakim uslovima kao i njeni državljani.

Šteta tri milijarde evra

- Srbi imaju problem plasmana mesa u Rusiju jer Evropa ne da transport preko država članica. To su različiti aršini prema Srbiji i u poljoprivredi, pa ispada da smo i mi pod sankcijama - kaže Đurić. On smatra da je SSP nakaradan jer nije u interesu srpskih proizvođača. Zbog njegove primene, gledano prema prihodima carina iz 2008, šteta do kraja godine mogla bi da bude tri milijarde evra.

2024 © - Vesti online