Nedelja 23.08.2015.
16:25
Tanjug

Obama: SAD će i dalje podržavati Ukrajinu!

Reuters
Zaštitiće pravo ukrajinskog naroda da slobodno bira svoj put napred: "Pravednik" Obama

Obama je u čestitki ukrajinskom predsedniku Petru Porošenku i ukrajinskom narodu upućenoj povodom 24. godišnjice nezavisnosti rekao da se, "bez obzira na mnogobrojne izazove, narod Ukrajine približio više nego ikada ostvarenju svog zajedničkog viđenja slobodne, demokratske i progresivne zemlje, čvrsto integrisane u srce Evrope", preneo je Ukrinform.

- Naše dve nacije rade zajednički da bi podržale i zaštitile pravo ukrajinskog naroda da slobodno bira svoj put napred. Dok Vi radite na sprovođenju odlučnih reformi, bez obzira na agresiju Rusije na istoku i okupaciju Krima, SAD će ostati dosledne u svojoj podršci Ukrajini - rekao je šef Bele kuće prema saopštenju Porošenkovog kabineta.

Ukrinform je preneo i čestitku predsednika Francuske Fransoa Olanda, koji je rekao da su Francuska i čitava Evropska unija "predane nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine u okvirima njenih međunarodno priznatih granica".

Porošenkov kabinet preneo je i čestitku poglavara Rimokatoličke crkve pape Franje u kojoj naglašava "duhovnu bliskost sa žrtvama i njihovim porodicama, kao i sa svima koji pate", i navodi da se moli za Ukrajinu i "podržava napore koji pomažu ukrajinskom narodu da ide napred u duhu ujedinjenja i mira".

U Ukrajini se danas obeležava Dan državne zastave, a Dan nezavisnosti sutra, na dan kada je Vrhovni sovjet Ukrajinske Sovjetske Socijalističke Republike usvojio Akt o proglašenju nezavisnosti.

2024 © - Vesti online