Subota 22.08.2015.
10:12
Blic.rs

Od ovog čoveka će zavisiti Obamina sudbina nakon odlaska iz Bele kuće

youtube.com
Ima plan za Obamu

Američki sajt "Politiko" imao je uvid u misiju i organizaciju buduće "Obama fondacije" i obavio intervju sa Nezbitom koji se nalazi na njenom čelu.

Nezbit je naveo da mu je plan da uči iz iskustava prethodnih američkih predsednika, uključujući i način da se izbegnu finansijske zavrzlame oko odluke Bila Klintona da razdvoji rad predsedničke biblioteke u Litl Roku i fondacije njegove porodice u Njujorku.

- Njegovo (Klintonovo) fizičko prisustvo odvojeno je od njegove biblioteke. Mi ćemo biti na jednom mestu. Sve što predsednik (Obama) radi činiće jednu celinu - rekao je Nezbit.

Kada Obama službeno napusti Ovalnu sobu u januaru 2017. u svojoj 55. godini, on će započeti nešto što bi moglo da postane najduži postpredsednički period u istoriji SAD. Teško da će ponovo biti uvučen u politiku, kao što je Klinton sada sa svojom suprugom Hilari, koja je bila senatorka i potencijalni predsednički kandidat u vreme kada je on napustio položaj.

Nezbit je izneo viziju aktivnog menjanja agende koja će Obami omogućavati da se stalno kreće po Americi i svetu.

- Ne vidim ovo kao nešto što će zauvek ostati isto - naveo je Nezbit.

On je objasnio da će, za razliku od drugih bivših predsednika, Obamina biblioteka sa sedištem u Čikagu biti institucija u kojoj će sve biti na jednom mestu - predsednička biblioteka, muzej, arhiva, fondacija i centar. Služiće kao primarna platforma kako za Baraka Obamu, tako i za njegovu suprugu Mišel, koja je odbacila mogućnost da se u budućnosti bavi politikom.

Prikupljanje sredstava za rad ove institucije ne očekuje se da će početi pre nego što Obama okonča drugi mandat u Beloj kući. Njegov centar će imati i akademsku komponentu, kroz potencijalni partnerski angažman profesora s Univerziteta Čikaga, Univerziteta Kolumbija, Univerziteta Ilinois u Čikagu, a možda i s akademskom institucijom sa Havaja.

2024 © - Vesti online