Petak 21.08.2015.
08:22
Srna

"Desni sektor" kao Islamska država: Kamp za obuku dece vojnika

Reuters
Žele i decu da svrstaju u svoje redove: Pripadnici "Desnog sektora"

Nemačka televizija otkrila je fotografije na kojima članovi ukrajinskog ultranacionalističkog "Desnog sektora" drže borbenu obuku deci, a vođa kampa ne vidi u tome ništa loše.

Fotografije sa veb-sajta "Desnog sektora" prikazuju decu kako rukuju oružjem i učestvuju u vojnoj obuci u Užgorodu, na zapadu Ukrajine.

Zaštitnici prava dece kritikovali su objavljivanje fotografija i rekli su da je to dokaz da "Desni sektor" obučava decu-vojnike, prenosi "Sputnjik".

- Objavljivanje fotografija koje prikazuju decu kako rukuju oružjem može imati i propagandne svrhe, a sa druge strane to može biti i signal: njih ništa ne može zaustaviti, čak ni zloupotreba dece - rekla je Barbara Kupers iz jedne od organizacija za zaštitu djece.

Prema Kupersovoj, "Desni sektor" želi da decu koristi za obavještajne i kurirske zadatke, ne nužno da učestvuju u borbi.

Britanski "Dejli mejl" prethodno je objavio fotografije bataljona Nacionalne garde "Azov", kojim komanduje Andrej Bilecki, obučavanja dece za rukovanje oružjem u kampu pod nazivom "Azovec".

Aleksandar Sačko, regionalni lider "Desnog sektora", opisao je dješavanja u kampu kao pravu vojnu obuku, dodajući da je to "sasvim normalno" i kao nešto što grupa mora da uradi da bi ohrabrila mlađe generacije.

2024 © - Vesti online