Četvrtak 20.08.2015.
18:23 >> 21:38h
Srna

Cipras podneo ostavku, izbori u septembru

Reuters
Posle svega što je obećao i izneverio ostala je još samo ostavka u opticaju: Aleksis Cipras

Kako je Cipras rekao građanima Grčke, mandat koji je dobio 25. januara došao je do svojih granica i sada građani treba da odluče o novom mandatu i da se izjasne o tome da li ih je pred stranim kreditorima predstavljao na odgovarajući način.

- Ukratko, podneću svoju ostavku i ostavku svoje vlade predsedniku Grčke – najaivo je on.

Cipras je posle obraćanja javnosti podneo ostavku predsedniku Grčke Prokopisu Pavlopulosu. Grčki premijer je pre ovog obraćanja javnosti održao konsultacije sa istaknutim savetnicima o tome da li da raspiše vanredne izbore kako bi umirio pobunu u redovima Sirize.

Nagađanja o održavanju prevremenih izbora u Grčkoj pojačala su se poslednjih dana pošto su neki od savetnika premijera, uključujući i ministra energetike Panosa Skurletisa, otvoreno pozvali na izbore.

Kao mogući datumi za održavanje izbora pominju su 13. ili 20. septembrar, a bilo je i predloga da se prevremeno izjašnjavanje građana održi u oktobru kada se završe sve isplate međunarodnim kreditorima.

Ministar finansija Euklid Cakalatos izjavio je danas da sledeći izbori "neće biti dramatični kao 2012. godine, budući da sada postoji dogovor, a i okvir za rekapitalizaciju banaka".

Analitičari kažu da bi prevremeni izbori odgovarali i samom Ciprasu, koji ne može da se izbori sa "buntovničkim" delom Sirize.

Koalicija radikalne levice Siriza pobedila je na izborima 2015. godine. Siriza u grčkom parlamentu ima 149 od ukupno 300 poslaničkih mandata, ali je oko 30 poslanika ove partije odbilo da glasa za usvajanje predloga zakona o drugom setu reformi.

2024 © - Vesti online