Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 13.08.2015.
22:28
Tanjug, Srna A

Poraz Ciprasove politike: Siriza pred raskolom?

Grčka vladajuća partija Siriza suočava se sa raskolom, sudeći po oštrim prepirkama između njenih vodećih članova uoči odlučivanja parlamenta o trećem programu međunarodne pomoći.

Reuters
Da li će grčki premijer morati da raspiše nove izbore: Aleksis Cipras

Šefica parlamenta Zoe Konstantopulu je kritikovala ministra finansija Euklida Cakalatosa, mladi Sirize iznose mišljenje da bi Grčka trebalo u potpunosti da napusti evrozonu, dok je najveći evroskeptik ove partije Panajotis Lafazanis pozvao na nacionalni pokret protiv mera štednje, zbog čega ga je vlada kritikovala, prenosi AFP.

U nezvaničnoj noti grčke vlade se navodi da Lafazanis najavljuje model nove političke grupe, s namerom da u zemlju vrati drahmu, odnosno da je "izabrao drugačiji put od vlade i Sirize".

Ukoliko u petak rano ujutru manje od 120 Sirizinih poslanika u grčkoj skupštini odobri program pomoći, premijer Cipras bi mogao da objavi nove izbore.

U dva prethodna glasanja o reformama kojima se uslovljava međunarodna pomoć, više od 30 od ukupno 149 poslanika Sirize je odbilo da odobri novo povećanje poreza, smanenje penzija i tržišne reforme.

- Ukoliko budemo imali manje od 120 poslanika, logično je da vlada ne može da se održi - rekao je državni ministar Alekos Flamburaris za Skaj TV.

Koalicionu vladu podržava i mala nacionalstička partija Nezavisni Grci, koja ima 13 od ukupno 300 poslanika u grčkoj skupštini.

Grčka vlada se nada da bi hitnim usvajanjem plana pomoći vrednog 85 milijardi evra, dogovorenog sa EU, Evropskom cenntralnom bankom (ECB) i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), mogla da dobije prvu tranšu pomoći pre roka, 20. avgusta, za isplatu 3,4 milijardi dospelog duga ECB-u.

"Tvrda struja" Sirize, međutim, smatra da predloženi sporazum nije u skladu sa predizbornim obećanjima Ciprasa, koji je na krilima protivljenja merama štednje u januaru ove godine došao na vlast, navodi Frans pres.

Očekuje se rast grčkog duga

Evropska komisija očekuje da će u naredne dve godine grčka dugovanja enormno porasti, piše nemački dnevnik "Velt", navodeći da su imali uvid u poslednje analize Brisela o dugovanjima Atine. Prema pisanju lista, u studiji Evropske komisije predviđa se da će dugovanja Grčke tokom 2015. godine porasti na 196 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a na 201 odsto BDP-a u 2016. godini.Trenutna dugovanja Grčke iznose oko 320 milijardi evra ili 170 odsto od nacionalnog dohotka.

Prema predviđanjima u studiji, dugovanja Grčke će opasti na 175 odsto od BDP 2020. godine i na oko 122 odsto do 2030. godine, što je značajno više od 120 odsto za koje Međunarodni monetarni fond smatra održivim limitom dugovanja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online