Sreda 19.08.2015.
16:42
Tanjug

Svi vole Angelu: I pristalicei, i politički neistimišljenici

Reuters
Ponovo joj se smeši mesti kancelara: Angela Merkel

Nemci, njih 55 odsto bi, kada bi direktno mogli da biraju kancelara, glasali za Merkelovu, pokazala je anketa, sačinjena za magazin ''Štern'' i televiziju ''RTL''.

Prema toj anketi bi potencijalni ''izazivač'' Merkelove, vicekancelar i šef SPD Gabrijel dobio od Nemaca svega 12 odsto glasova i izgubio od nje čak i među tradicionalnim biračima i simpatizerima SPD.

Za Merkelovu bi, naime, glasalo 37 odsto članova i simpatizera SPD, dok bi Grabijerlu njih 34 odsto dalo svoj glas, pokazuje ova anketa.

Demohrišćani, Merkelove bi dobili 43 odsto, a SPD 23 odsto glasova, dok bi sada opozicione partije Zeleni i Levica dobile po deset odsto glasova, kada bi u nedelju bili savezni izbori.

Liberali, kojima je pečat dao bivši šef nemačke diplomatije Hans-Ditrih Genšer a nekada vodio, takođe bivši šef diplomatije Gvido Vestervele, ni ovaj put ne bi uspeli da uđu u Bundestag, pokazala je anketa, prema kojoj bi za tu stranku glasalo četiri odsto Nemaca.

Liberale sada vodi mladi i rečiti Kristijan Lindner.Oni su 2013. godine na saveznim izborima po prvi put u posleratnoj istoriji ostali vanparlamentarna stranka.

2024 © - Vesti online