Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 13.07.2014.
09:15
B. Božin - Vesti A

Finale jakih žena

Današnje finale Mondijala između Nemačke i Argentine nije samo najveći fudbalski događaj godine, nego ga mnogi doživljavaju i kao politički duel dve izuzetne političarke: nemačke kancelarke Angele Merkel (59) i argentinske predsednice Kristine Fernandez de Kirhner (61).

Angela Merkel opet na tribinama


Nemački list "Bild" je napravio poređenje koja od dve šefice države ima više moći, uspeha, stila... Tako je Angela Merkel prema američkom magazinu "Forbs" - najmoćnija žena na svetu koja je "izašla na kraj sa krizom evra i posredovala u ukrajinskom građanskom ratu, kao posrednik između Zapada i Moskve".


I u svojoj zemlji je kancelarka broj jedan, jer je njena partija CDU dominantna sa 40 odsto podrške birača.


Kristina Kirhner važi za šeficu države bez većeg svetskog uticaja, a na "Forbsovoj" listi je na 19. mestu. Unutar zemlje je takođe sporna, a njena partija je na poslednjim izborima za kongres izgubila 11 odsto glasova.


Što se tiče navijačkih strasti, Merkelova je još kao studentkinja 1974. godine na lajpciškom stadionu gledala utakmicu DDR-a (Istočna Nemačka) i Engleske (1:1), a od 2006. godine je vatreni navijač "pancera" posle ujedinjenja. Ona zna imena svih igrača i redovno ih hrabri u svlačionici, što će se sigurno desiti i danas u Rio de Žaneiru.
 

Mama protiv kraljice

I po omiljenosti je Merkelova u velikoj prednosti. Njen nadimak je Muti (mama) i uživa podršku čak 71 odsto nemačkih građana. Na drugoj strani, Kirhnerovu zovu "kraljica Kristina" i njen narod je sve ogorčeniji zbog kriminala, krize i korupcije Kirhner-klana, tako da stalno dolazi do masovnih demonstracija u Buenos Ajresu.

Kirhnerova koristi fudbal da bi bila omiljena i da bi osigurala svoju političku moć, pa je zbog toga investirala 110 miliona evra u ligu. Ona neće biti danas na stadionu zbog upale krajnika, ali će TV prenos gledati kod kuće.

U zaradama se ove dve političarke teško mogu porediti, piše "Bild".


Nemica zarađuje 21.252 evra mesečno i živi skromno u renoviranom stanu u Berlinu i poseduje samo kućicu za odmor u Ukermarku. Za argentinsku predsednicu se procenjuje da ima 13 miliona evra, a uz to dolaze vile, firme, hoteli, imanja. Njena plata je državna tajna, a hobi joj je luksuzni šoping na putovanjima po svetu.
Kad je u pitanju stil, Merkelova takođe ne može da parira Kirhnerovoj. Najradije, kao uniformu, ona nosi blejzere, pantalone i ravne cipele, uz to upadljive ogrlice, bez prstenja.

Kod kuće je najbolje: Argentinska predsednica Kristina Kirhner
 


Kristina Kirhner nosi luksuznu garderobu, skupe kostime firme Luj Viton, visoke potpetice i voli skupe lepeze. Uradila je i više estetskih operacija i uvek je naglašeno našminkana.

Doktor fizike ili pravnik

Privatno, Merkelova je doktor fizike, po drugi put udata, rado sama kuva, voli baštu, a dane odmora najradije provodi u šetnjama po Iskiji i u južnom Tirolu. Kirhnerova je po struci pravnik, a za vreme studija se zaljubila u svog kasnijeg supruga i predsednika države Nestora Kirhnera. Posle njegove smrti preuzela je da vodi zemlju, ima dvoje dece, a najvažniji savetnik joj je 37-godišnji sin Maksimo.


U privredi je zato Merkelova nenadmašna, jer upravlja četvrtom ekonomijom na svetu sa privrednim rezultatima od 2.500 milijardi evra. Stotine nemačkih firmi su svetski lideri na globalnom tržištu, a zemlja ostvaruje rekord i u zaposlenosti sa samo šest odsto nezaposlenih.


Argentina je zemlja večite ekonomske krize. Posle državnog bankrota 2001. godine, sada im preti novi bankrot zbog prezaduženosti. Ekonomska snaga je 351 milijarda evra, a svaki peti mladi Argentinac je bez posla.

POVEZANE VESTI

Nedelja 13.07.2014. 14:09
... nemacki fudbaleri su dokazani favoriti i kao boljima zelim uspeh - ukoliko uspeju - jer iznenadjena nisu nemoguca. Medjutim SVAPSKOJ POLITICKOJ ELITI NA CELU SA A. MERKEL I VECITIM CEREKALOM, AROGANTNO-UOBRAZENIM PREDSEDNIKOM NEMACKE SAVEZNE DRZAVE, GAUKOM, zelim PORAZ, da se vrate PRAZNIH RUKU za Berlin.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online