Sreda 19.08.2015.
13:09
Srna

"A šta da je Srbija ukinula latinicu? Izbio bi skandal svetskih razmera!"

Tanjug
Srbiju niko ne sme da ponižava: Aleksandar Vučić

Premijer Srbije je, povodom činjenice da se EU proglasila nenadležnom kada je riječ o ukidanju prava na korišćenje ćirilice ili dvojezičnosti u Vukovaru, rekao da i dalje očekuje da neko iz EU kaže nešto o tom pitanju, a da će Srbija ostati privržena evropskom putu.

- Kada je Srbija bila u pitanju, izjašnjavali su se o mnogo manje važnim pitanjima. Kad su neki lagali oko Zapadne Tamnave, uključivali su se da nam drže pridike i da ne smemo da kažemo istinu - rekao je Vučić.

Licemerna Evropska unija

On je izrazio čuđenje što u EU ne reaguje na vlastitu članicu kada je reč o pitanjima temeljnih vrednosti EU, kao što su demokratija, sloboda, ljudska i manjinska prava, "a da se istovremeno mešaju u nešto što nema veze sa temeljnim vrednostima EU u zemlji koja još nije članica".

- Moj odgovor je da je Srbija čvrsto opredeljena da ostane na evropskom putu, ali da nikome neće da dozvoli da je ponižavaju, a to što su pokušali i njihovo ponašanje u poslednjim izjavama govori o tome da neki ljudi očigledno misle da mogu da ponižavaju Srbiju. Dok sam na ovom mestu, to im neću dozvoliti, ma odakle da dolaze - poručio je Vučić.

On je primetio da Hrvatska jeste suverena zemlja, ali da ima stvari o kojima mora da se govori i ocenio da bi skandal svetskih razmera bio da Srbija ukine latinicu, dok lupanje ćiriličnih tabli u Hrvatskoj ostaje bez ikakvog odjeka.

- Ne zaboravite na pogubno istorijsko, kao i pamćenje Srba koje govori o tome da ko god je želio da ukine ćiliricu, zna se kakve su mu stvarne namere, a posle toga i postupci bili. Veoma smo uznemireni zbog toga. Mi ćemo, onoliko koliko možemo diplomatskim rečnikom, merama i tonom, ne vređajući nikoga, nastaviti borbu za prava svog naroda i nikada nećemo uskraćivati prava nijednom drugom narodu - rekao je Vučić.

2024 © - Vesti online