Četvrtak 20.08.2015.
01:30
menshealth.rs, Vestionline

Da li imate neki od ovih simptoma?

iahealth.net
Rešite "problemčiće" da ne bi postali "problemčine"

NE SPAVATE TOKOM NOĆI

Često buđenje u toku noći može da bude znak da imate apneju. Nije bitno da li se budite na svakih pet minuta ili na svakih sat vremena. Ako vas ovakvo parcijalno spavanje čini umornim i polomljenim narednog jutra, onda je to problem i morate da posetite lekara.

BUDITE SE ZBOG NOĆNIH MORA

Ako se konstantno budite zbog noćnih mora,ovo može takođe da bude indikator apneje.Tokom noći, smenjuju se faze sna. U REM fazi, koja je poznata i kao brzo pomeranje očiju, vaši mišići, koji drže disajne pute otvorenim postanu paralizovani i mogu da dovedu do kolapsa. Vaš mozak uzima ovaj osećaj gušenja i uključuje ga u sadržaj vaših snova.

IMATE JUTARNJE GLAVOBOLJE

Jutarnja migrena može takođe da bude pokazatelj srednjeg oblika apneje, koji je poznat kao sindrom otpornosti disajnih puteva. Ako ne udišete i izdišete pravilno, ne dobijate dovoljnu dozu ugljendioksida. I onda se budite s glavoboljom.

RADITE STVARI KOJIH SE POSLE NE SEĆATE

Da li vam ujutru prepričavaju stvari koje ste radili prethodnu noć, a vi se ne sećate? Ako niste pili alkohol prethodnu noć,onda je moguće da se radi o poremećaju parasomnije, koji obuhvataju nenormalne stvari koje radite dok spavate. U ovaj poremećaj spadaju i hodanje u snu tj. mesečarenje ili čak i seks u toku sna.

ŠKRGUĆETE ZUBIMA

Ako noću škrgućete zubima, to verovatno znači da vas stres sprečava da se noću naspavate. Iako možda niste svesni toga, vi ste u toku ovog procesa svakako svesni. Ovo se dešava tokom kratkih budnih perioda tokom noći. Naime, ako vas nešto muči, vi se probudite i nesvesno krećete da stežete vilicu i da škrgućete zubima.

Ovaj problem možda možete da rešite razgovorom o onome što vas muči (prvo to morate sami da otkrijete), a svakako treba posetiti stomatologa i tražiti "splint", koji će sprečiti dalje abradiranje (uništavanje) zuba.

2020 © - Vesti online