Četvrtak 13.08.2015.
22:56
Blic

Cipras na korak od priznavanja Kosova?

Reuters
Aleksis Cipras pod velikim pritiskom zapadnih kreditora: I Kosovo jedan od uslova za dobijanje pomoći

Naime, kako saznaje "Blic" iz više diplomatskih izvora, sve češći napisi u grčkoj štampi i najave tamošnjih analitičara i političara da je "Kosovo izgubljena bitka za Srbiju" imaju svoju pozadinu. Zbog ranjive finansijske situacije u kojoj se nalazi, Grčka će morati da igra po notama zapadnih finansijera.

- Čudo treba da se dogodi da Grčka u narednih nekoliko meseci, najviše godinu, ne prizna Kosovo. Ozbiljan poduhvat će morati da učini srpska diplomatija da zvanična Atina odustane od priznanja ili da ga bar prolongira - tvrdi jedan od sagovornika ovog lista.

Dačić: Sve je u redu

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kaže da je pre nekoliko dana razgovarao sa Ciprasom u Egiptu i da će grčki premijer doći na jesen u Srbiju.
- Sve je u redu. Ja treba da idem u oktobru u posetu Grčkoj - rekao je Dačić.

Uslovi koje će zvanična Atina morati da ispuni da bi dobila preko potreban novac nisu samo ekonomski, već i politički.

Aleksis Cipras i njegova administracija kao razloge za priznanje Kosova, navešće ljutnju zbog pojedinih izjava srpskog premijera Aleksandra Vučića i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića.

- Cipras je, navodno, loše primio nedavnu kritiku Vučića na račun grčkog ekonomskog modela, dok je Dačić kritikovao pojedine izjave šefa grčke diplomatije - kaže izvor.

Iako to nisu pravi razlozi, Cipras mora da predstavi stvari kao da vodi sopstvenu politiku, mada je jasno da će u međunarodnim odnosima postupati kako mu međunarodni mentori nalože. Još jedan od izgovora za navodnu ljutnju biće taj što je Srbija priznala BJR Makedoniju pod njenim ustavnim imenom.

Politički analitičar Dušan Janjić očekuje da će priznanje doći već na jesen.

- Cipras će odigrati pragmatično. Priznaće Kosovo kako bi odložio pitanje imena Makedonije. Zbog loše situacije u kojoj se nalazi neće moći da vodi svoju politiku. Moraće da čini ustupke, a to će u ovom slučaju biti priznanje Kosova - navodi Janjić.

Janjić smatra i da bi priznanje bilo korisno za uspostavljanje veza između Grčke i Albanije i albanskog naroda u regionu.

Grčka je jedna od pet članica Evropske unije koje nisu priznale nezavisnost Kosova. Kosovo nisu priznali ni Slovačka, Kipar, Rumunija i Španija.

Vulin: Grčka neće priznati Kosovo

Ministar Aleksandar Vulin navodi da nema promene stava Grčke po pitanju Kosova.
- To mi su mi zvanično potvrdili predstavnici Sirize - kaže Vulin za "Blic”.
Vulinov Pokret socijalista i Ciprasova Siriza imaju poseban prijateljski odnos, pa je tako visoki funkcioner Sirize Jorgos Ververis u martu bio u Beogradu.

Stefanović: Prijatelji rešavaju probleme

- Grčka jeste podložna ucenama, ali mislim da je od priznanja za Prištinu mnogo važnije otvaranje kancelarije Grčke u Prištini da bi im se omogućio prijem u međunarodne organizacije. Čak i ako Grčka razmišlja u tom pravcu, među prijateljima se takve stvari rešavaju jednim dobrim sastankom, a prilika će biti u septembru, kada Aleksis Cipras dođe u Beograd - kaže Borislav Stefanović, potpredsednik DS.

2024 © - Vesti online