Sreda 12.08.2015.
22:22
sputniknews.com

"Čime iza zatvorenih vrata Vašington preti Evropi?"

Reuters
Vašington vrši žestok pritisak na EU

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je da je Evropa nezadovoljna zahlađivanjem odnosa s Ruskom Federacijom, a predstavnici Vašingtona su prethodno u više navrata priznali da SAD vrše pritisak na svoje evropske saveznike kako bi se priklonili antiruskim sankcijama iako ograničavajuće mere i embargo koji je uvela Rusija nanose štetu evropskoj ekonomiji.

- Nijedan paket sankcija protiv Rusije, za razliku od ograničavajućih mera protiv Irana nije odobrio Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija. Kina, Indija i mnoge druge zemlje zalažu se protiv takvih mera. Pored toga, uveren sam da u Evropi mnogi postavljaju pitanje: 'Zbog čega tako postupamo?' Meni se čini da mnogi razmišljaju o tome na koji način SAD uspevaju da izvrše pritisak na svoje evropske partnere. Mislim da Vašington ne postupa prijateljski kada primorava Brisel da deluje suprotno evropskim interesima - naveo je ekspert.

Prema njegovim rečima, situacija zabrinjava predstavnike evropskog biznisa, preduzimači su prinuđeni da traže kompromise između sopstvenih interesa i ekonomske politike EU.

- Vašington vrši žestok politički pritisak na Brisel, a Evropska unija se ne suprotstavlja takvom razvoju događaja. Ko zna čime iza zatvorenih vrata Vašington preti Evropi? Za sada SAD uspevaju da održe svoju poziciju - naveo je Džatras.

2024 © - Vesti online