Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 12.08.2015.
18:40
sputniknews.com A

Dolar u opasnosti: Vašington u strahu zbok kineskih ekonomskih mera

Druga devalvacija juana za dva dana, koju je Kina sprovela kao meru za dodatni podsticaj izvoza, izazvala je nervozu u Vašingotnu jer tim primerom mogu da se povedu i druge zemlje.

Reuters
Kineske ekonomske mere opravdane

Devalvacija od 1,9 odsto, koju je Kina nazvala jednokratnom merom, ponovljena je, i to u visini od dodatnih 1,6 odsto, što znači da je juan za dva dana oslabio celih 3,5 odsto.

Amerikanci su već neko vreme optuživali Kinu da namerno održava nisku vrednost nacionalne valute kako bi njihov izvoz bio konkuretniji u odnosu na druge zemlje. Novi pad vrednosti juana je najviše uplašio Amerikance jer doprinosi sniženju vrednosti kineskih proizvoda na stranim tržištima, što ih čini konkurentnijim u odnosu na zapadne proizvođače.

Savetnik iz brokerske kuće "Otkritije“ Sergej Hestanov za Sputnjik kaže da se Peking za ove mere odlučio jer je ovogodišnji izvoz Kine opao za 8,3 odsto, što je usporilo rast njene ekonomije.

- Ukoliko ekonomski rast Kine na kraju godine bude iznosio preko pet odsto, to znači da se posledice ovih mera neće osetiti. Ali ako ta cifra bude manja od pet odsto, to bi značilo da je u Kini na pomolu ekonomska kriza, čije je posledice rano komentarisati. Devalvacija juana, koju je Peking sproveo, samo je vrh ledenog brega, a realnu sliku šta je pod njim dobićemo tek krajem godine ili početkom sledeće - smatra Hestanov.

Nagla devalvacija juana može se tumačiti i kao zaštitna mera koju Peking sprovodi protiv najavljenog podizanja referentne kamatne stope od strane Federalnih rezervi Amerike, a koja trenutno iznosi 0,25 odsto. Treba naglasiti da je Kina najveći čuvar dolara, s obzirom da njene devizne rezerve iznose oko 4 biliona u toj valuti, a pored toga Kina poseduje i američke hartije od vrednosti u iznosu od 1,2 biliona.

Stručnjak sa ruskog Instituta savremenog razvoja Nikita Masljenikov opravdava potez Pekinga smatrajući da je Kini neophodna liberalizacija domaćeg finansijskog tržišta.

- Smatram da su kineske vlasti izabrale dobar put, jer bi se nakon podizanja američke referentne kamatne stope suočili sa još većim padom vrednosti nacionalne valute, i to u visini od 10 do 15 odsto. Kina nije prva koja sprovodi takve mere, i mnoge druge zemlje čija se ekonomija vezuje za dolar su uveliko započele prilagođavanje najavljenim merama Federalnih rezervi SAD-a - kaže Masljenikov.

Pojedini stručnjaci se pribojavaju i novog monetarnog rata, i to u slučaju da Kina zarad svog spasenja počne da rasprodaje devizne rezerve, jer bi to rezultiralo uništenjem dolara ali i celokupnog svetskog finansijskog sistema. Ta količina dolara, koju bi Kina pustila u promet, preplavila bi svetsko finansijsko tržište i samim tim američka valuta bi izgubila na vrednosti.

Nakon devalvacije juana se oglasio i Međunarodni monetarni fond, koji je podržao mere kineskih vlasti rekavši da je to dobar put da se juan približi realnoj tržišnoj vrednosti. Taj komentar je dodatno naljutilo Amerikance, s obzirom da su se oni zalagali za jačanje juana, a pojedini kongresmeni su optužili Peking da vodi nesavesnu monetarnu politiku koja nepravedno daje prednost kineskim proizvođačima. Pored toga, nagla devalvacija juana može imati i političke posledice koje bi dodatno pooštrile kontrolu deviznog poslovanja Kine, a za to bi se najviše zalagali upravo Amerikanci.

POVEZANE VESTI

Sreda 12.08.2015. 19:42
Rusenje dolara je u toku a samim tim i vasingtonskih satanista!
Četvrtak 13.08.2015. 02:19
Сваки пут је добар пут ако води уништењу Фашингтонских сотона!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online