Četvrtak 13.08.2015.
03:46
J. L. Petković - Vesti

Kraj pljačke vozača?

Andrej Čukić
Bez dodatnih plaćanja: Kosovska polisa osiguranja

Prema dogovoru Beograda i Prištine, juče je počela primena novog dogovora o osiguranju tako da automobili koji su registrovani na Kosovu mogu da pređu na teritoriju centralne Srbije sa polisom TPL plus osiguranja, a vozila sa srpskim tablicama na Kosovo ulaze uz polisu osiguranja koja su već uzeli u Srbiji, odnosno bez dodatnog plaćanja.

U centralni deo zemlje od juče mogu da ulaze i vozila koja imaju oznaku RKS (Republike Kosovo) ali samo ako skinu te i uzmu probne tablice i naravno plate TPL plus osiguranje.
Sporazum o osiguranju vozila Beograda i Prištine trebalo je da stupi na snagu 24. jula, ali je odložen jer dve strane, kako se ispostavilo, ipak nisu bile spremne za takav dogovor.

Građani sa Kosova do juče su plaćali astronomske cene osiguranja na ulasku u centralnu Srbiju, oko 100 evra za mesec dana. Cena osiguranja za građane sa registarskim tablicama izdatim u centralnoj Srbiji bila je 20 evra za nedelju dana.

Početak primene ovog memoranduma, koje je Udruženje osiguravača Srbije potpisalo sa kosovskim Biroom osiguravača, a uz posredovanje Saveta Biroa zelene karte, znači da će svaku štetu u saobraćaju koju počini vozilo sa tablicama sa KiM ili obrnuto, osiguranje oštećenima isplatiti osiguravajuća kuća koja je izdala polisu.

2024 © - Vesti online