Utorak 11.08.2015.
03:30
Vesti

Zašto nas leti boli uvo: Uputstva za bezbrižno kupanje

youtube.com
Letnje infekcije spoljašnjeg ušnog kanala su izazvane bakterijama i gljivicama iz prljave vode, ili tokom rada u prašini

Nastanku ove infekcije posebno pogoduje vlažna klima i povišena temperatura. Posle početnih blagih simptoma bol se pojačava, a naročito, kada se pritisne deo hrskavice ispred uha. Infekcija se širi brzo i već posle 24 časa javlja se snažan bol koji zahvata zglob donje vilice i onemogućava otvaranje usta i uzimanje hrane.

Lečenje traje oko sedam dana

Upala spoljašnjeg uha se leči od pet do sedam dana. Koriste se antibiotske i antimikotske kapi i masti. One se nanose na gazu koja se stavlja u ušni kanal. Gazu menja lekar svakog drugog dana. Ukoliko je bolest praćena temperaturom i otokom limfnih žlezda propisuju se i antibiotici, najčešće u obliku kapsula. Tokom bolesti je kupanje zabranjeno i to do potpunog ozdravljenja.

Oni koji imaju osetljivu kožu sklonu alergijskim dermatitisima ili ekcemima imaju i veći rizik da dobiju infekciju spoljašnjeg uva. Takođe i oni koji previše revnosno čiste ušni kanal štapićima mogu da naprave mikropovrede kože, koje se baš zato lakše i brže inficiraju u dodiru sa prljavom vodom.

Ušna mast koja se normalno stvara u ušnom kanalu predstavlja prirodnu zaštitu kože i ako se previše često uklanja, koža se istanjuje i automatski je podložnija infekcijama.

Letnje infekcije spoljašnjeg ušnog kanala su, u stvari, zapaljenja kože koja su izazvana kontaktom sa bakterijama i gljivicama, koje se nalaze u prljavoj vodi, ili tokom rada u prašini.

Uglavnom se javljaju posle kupanja u slatkoj vodi kao što su reke i jezera, a nešto ređe mogu da se jave i posle kupanja u morskoj vodi. Najčešće nastaju kao infekcije korena dlake u spoljašnjem ušnom kanalu, a zatim zahvataju ceo ušni kanal koji je kod dece dužine oko dva i po, a kod odraslih oko tri i po centimetra.

Da bi se zaštitili od letnjih infekcija uha izbegavajte kupanje i plivanje u nečistoj vodi prepunoj trave, algi i otpadaka. Postoje i različiti gumeni i silikonski čepići koji se stavljaju u ušni kanal i efikasno štite od infekcija, ali može da pomogne i kapa za plivanje.

Infekcije spoljašnjeg uva ne prolaze bez lečenja i vrlo lako se komplikuju otokom okolnih limfnih žlezda. Javlja se i snažan bol koji zahvata zglob donje vilice koji onemogućava otvaranje usta i uzimanje hrane. U težim slučajevima stanje je praćeno i povišenom telesnom temperaturom.

2024 © - Vesti online