Ponedeljak 10.08.2015.
11:49
Jutarnji list.hr

"Da je oteti Hrvat ubijen, već bi bilo objavljeno"

youtube.com
Smrt uživo nije neouobičajena za islamiste

On je dodao da su hrvatske i egipatske diplomatske službe i dalje u kontaktu oko ovog slučaja.

Na pitanje da li to znači da je Tomislav Salopek živ, Abu Zeid je rekao:

- Pokušavamo to da saznamo. Pretpostavio bih da bi već bilo objavljeno da je reč o suprotnom.

Prema navodima egipatskih medija, egipatske vlasti sprovode opsežnu vojno-policijsku akciju na terenu, a bezbednosne snage su, navodno, upale u uporišta ekstremista na Sinaju. Abu Zeid o tome kaže da Ministarstvo spoljnih poslova nema uvid u operativne detalje istrage, ali je siguran da će egipatske vlasti ovo rešiti što pre.

- Ovakvi incidenti su izolovani, raštrkani i događaju se u nekim delovima zemlje. Vidite kako Egipćani žive, i Egipat nije područje terorizma, ali takve se stvari događaju. Postoji potreba da sve države koordiniraju svoje napore, pokažu solidarnost i dele informacije jer svi ovi incidenti pokazuju da terorizam ne pravi razliku između vere ili zemlje. Teroristi imaju svoju dinamiku, svoje teorije - objašnjava on.

- Oni mogu prisvajati što žele, ali Sinaj je egipatska zemlja i sve analize govore da drže samo pet odsto Sinaja, što je minimalno područje - rekao je o Sinajskoj provinciji.

Napomenuo je kako je ono što dodatno podgreva terorizam situacija u regionu i činjenica da su susedne zemlje izgubile kontrolu nad svojim granicama preko kojih se onda krijumčari oružje, ali i teroristi.

Za zahtev koji su otmičari dali - oslobađanje muslimanskih žena iz zatvora - tvrdi da je vrlo uopšten, ne zna se na koga se odnosi te se radi samo o pokušaju da pokažu da imaju neki cilj.

- Da su ozbiljni, rekli bi na koga misle - ističe i dodaje da se radi o “destruktivnom činu terora koji nema opravdanja”. Isto tako, ne zna ništa o navodima iz medija da egipatske vlasti navodno razmišljaju o tome da puste iz zatvora te “muslimanske žene” - za koje se smatra da su aktivistkinje povezane s Muslimanskom braćom.

On je naglasio da egipatske vlasti čine sve što mogu da lociraju i oslobode Salopeka, ali da imaju pravilo o nepregovaranju s teroristima.

- Tolerancija za to je nula i nadamo se da ćemo ga uz pomoć otkrivenih tragova što pre pronaći i osloboditi - zaključio je Abu Zeid.

Hrvatski državljanin Tomislav Salopek otet je 22. jula, a snimak u kom kaže da će biti ubijen ukoliko egipatske vlasti ne oslobode muslimanke iz zatvora objavljen je početkom avgusta.

2024 © - Vesti online