Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 09.08.2015.
09:26
Tanjug, Jutarnji. hr A

"Džihadisti nisu slučajno oteli Hrvata"

"Otmica hrvatskog državljanina u Egiptu nije greška, on je bio laka meta, a pripadnici Islamske države veoma dobro znaju koga će oteti".

youtube.com
Znali šta rade kad su oteli Hrvata

To je za “Jutarnji list“ rekao urednik dnevnika Aljom Alsabea iz Kaira Mahmud el Mamluk.

Prema njegovim rečima, nema mnogo prostora za sumnje kada je u pitanju Islamska država, ali navodi da je možda bio prvobitni plan da se otme francuski državljanin.

- Ipak, znali su šta rade, oni imaju svoj protokol, rade proveru i nadzor. Ili su angažovali nekog iz područja gde se kretao Tomislav Salopek ili su poslali nekoga od svojih u to područje da prati kretanja. Metu prate 24 sata, znaju celi raspored, dnevnu rutinu osobe, a o žrtvi i njenom ritmu zavisi koliko dugo će je pratiti. Nekad je to nedelju dana, nekad mesec. Tačno znaju kada treba delovati - kaže El Mamluk.

Sudbina 31-godišnjeg državljana Hrvatske Tomislava Salopeka otetog u Kairu, čijom egzekucijom ekstremisti Islamske države prete egipatskoj vladi, i dalje je nepoznata, uprkos intenzivnim naporima vlada u Zagrebu i Kairu da razreše tu tešku situaciju.

Egipatske vlasti intenzivirale su potragu za Salopekom, pa su u lovu na terorističku grupu angažovali i helikoptere "Apači", a bezbednosne snage su pretresle nekoliko terorističkih uporišta, piše "Jutarnji list".

Izvor blizak egipatskom Ministarstvu unutrašnjih poslova navodi da su bezbednosne snage pretražile niz terorističkih skrovišta u gradovima Šeik Zuveid, Rafah i Ariš, kako bi pokušali da otkriju gde teroristi drže Salopeka.

Policija je, kako navodi izvor, postavila kontrolne tačke na nekoliko saobraćajnica u tim gradovima, kako bi stegla mrežu oko otmičara. Informacioni sektor Ministarstva provodi opsežne pretrage mogućih tragova koji bi vodili do mesta gde džihadisti drže Salopeka, kao i do novih detalja otmice, prenosi portal Albavaba Njuz.

Hrvatska vlada i Ministarstvo spoljih poslova nastavljaju da rade na rešavanju slučaja otetog hrvatskog državljana. Šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić se nakon niza obavljenih razgovora, među ostalim i s egipatskim ministrom spoljnih poslova, vratila iz Egipta u Hrvatsku.

Dačić ponudio pomoć Hrvatskoj

Dok agonija traje, brojne zemlje Hrvatskoj nude pomoć. Vesni Pusić je pomoć u naporima da se Salopek oslobodi od islamista u Egiptu ponudio srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Hrvatski mediji nezvanično saznaju da su pomoć ponudile još neke strane zemlje, ali u Ministarstvu spoljnih poslova Hrvatske ne žele da kažu o kojim zemljama se radi jer je reč o osetljivoj situaciji.

Pomak u pregovorima

Ambasadorka Francuske u Hrvatskoj Mišel Bokoz izjavila je sinoć da je u poslednjih nekoliko časova došlo do bitnog pomaka u pregovorima sa ekstremistima IS o oslobađanju otetog Tomislava Salopeka, javio je "Jutarnji list".

- Francuska vlada je u kontaktu s egipatskim kolegama i možemo reći da su egipatske vlasti trenutno ključni faktor. Vrlo aktivno rade na slučaju i, koliko znamo, samo u poslednjih nekoliko sati prilično su napredovali, tako da smo sigurni da će učiniti sve što mogu da oslobode gospodina Salopeka - rekla je Bočoz.

Salopek, koji je otet 22. jula ujutro na području Kaira dok je službenim automobilom putovao na posao, radio je za francusku grupu "Kompanji ženeral de žeofizik" (CGG).

Ultimatum od 48 sati koji su islamisti dali egipatskim vlastima da oslobode muslimanske zatvorenice ili će Salopek biti pogubljen je istekao, a na islamističkim stranicama stoji zlokobni sat na kojem je vreme isteklo. Zvaničnih objava o njegovoj sudbini još nema.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online