Četvrtak 06.08.2015.
18:11
Srna

Ne u NATO: "Članstvo bi Srbiju stavilo u središte sukoba SAD i Rusije"

Tanjug/AP
Srbija bi u Alijansi bila samo slepi zagovornik američke politike

Direktor Centra za strateške alternative Dušan Proroković smatra da bi Srbija, ukoliko se odluči za ulazak u NATO, puno toga žrtvovala, a za to ne bi dobila nikakvu kompenzaciju.

U slučaju ulaska Srbije u NATO, glas Srbije bi bio samo formalnost, s obzirom na to da je u toj hijerarhiji presudan samo glas SAD.

Proroković napominje da u strukturi NATO alijanse postoji jasna podela na tri grupe država - na samom vrhu je SAD i Velika Britanija, u drugoj su veće evropske zemlje, poput Nemačke, Francuske, Italije, Španije i Poljske, koje ponekad pruže otpor određenim akcijama Amerike.

Proroković kaže da su u trećoj kategoriji sve ostale zemlje, kao što su Bugarska, Rumunija, Albanija i Hrvatska, koje služe da bespogovorno podržavaju sve akcije SAD i ističe da njih Amerika gura kao taoce zaoštravanja odnosa sa Rusijom.

- Zauzvrat, Amerika im ne daje nikakve garancije da će kompenzovati bilo kakvu ekonomsku štetu ili ponuditi alternativno rešenje za energetsku bezbednost - dodao je Proroković.

Analitičar Vladimir Trapara kaže da postoji scenario da eventualni ulazak u NATO ne bi nužno značio da se Srbija odriče Rusije, ali samo u slučaju da se odnosi Moskve i Zapada dodatno ne zaoštre.

- Ukoliko odnosi Rusije i Zapada budu dodatno zatezani, a Srbija se ulaskom u NATO nedvosmisleno priključi Zapadu, onda će je i Rusija tretirati kao neprijatelja - navodi Trapara.

Trapara ističe da bi ulazak u NATO onemogućio Srbiji i da zastupa sopstvene interese u regionu, između ostalog, da štiti prava Srba van njenih granica.

2024 © - Vesti online