Petak 31.07.2015.
14:28
Politika

"Mogao sam da stradam i od Karadžića i od Izetbegovića"

M. Karović
Pritisak na njega u Bosni nije prestao ni posle rata: Emir Kustrurica

Kusturica je u svojom dnevniku takođe napisao kako je mogao da nastrada i od lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića, ali i od Alije Izetbegovića.

Svoje misli srpski reditelj Emir Kusturica, piše u svom dnevniku za Politiku, a njegove reči prenosimo na jeziku kojem su izvorno napisane bez prepravki:

– Često se pitam u posljednje vrijeme zašto nisam na početku rata ipak otišao u Sarajevo? I pored prijetnji da će me tamo ubiti? Te prijetnje jesu bile realne. Mislim da sam mogao stradati i od Karadžića, i od Izetbegovića, kada su pred skupštinom zajedno pripucali od brige da se stvar ne iskomplikuje. Ali to nije bilo toliko važno. Nisam ja neki strašljiv čovjek. Čini mi se da kolektivni zanos i vjera u mom slučaju više, jednostavno, nemaju privlačnost - piše Kusturica.

Po završetku rata u Bosni, nadao se da će pritisak na njega prestati, ali nije.

– Stavljena je tačka na rat u Bosni. U Parizu su potpisali mir Milošević, Izetbegović i Tuđman. Pritisak na mene nije prestao. Čini mi se da svaki mladi Bošnjak mužjak sazrijeva tek kada punim ustima pljune na mene. Kako bi me rado linčovali, pomislim često.

2024 © - Vesti online