Sreda 29.07.2015.
13:40
Tanjug

"Ono što nije mogao da završi puškama, Dodik će uraditi olovkom"

Tanjug
Izetbegović optužuje Dodika da je najveći ptoblem u Bosni

Izetbegović je u intervju za NIN rekao da je ta politika zaustavila reformski i evropski put BiH, oterala investitore i strani kapital, narod dovela do siromaštva, "a sad preti i da ga dovede do sukoba".

-  Dok god Srbija ne podržava takvu politiku, problem će ostati samo unutar BiH i neće biti problema među državama - podvukao je Izetbegović.

Odgovarajući na pitanja, Izetbegović je naveo da je pravo pitanje, ukoliko Dodik ne odustane od referenduma, ne kakve su prognoze za BiH već kakve su za RS.

- Jer nije BiH strana koja pravi problem, već je to predsjednik RS, a u poslednjim decenijama se zorno dokazalo da se problem vrati u krilo onoga ko ga otpočne - dodao je Izetbegović.

Na pitanje zašto je spora istraga o napadu na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima, Izetbegović je odgovorio:

- Istragom se bavi struktura na čijem čelu je ministar bezbedmosti, Srbin, bitan deo te strukture je SIPA čiji direktor je takođe Srbin, naravno kompletnu istražno-bezbednosnu strukturu iz Republike Srpske čine Srbi, tako da ne treba sumnjati da će biti učinjeno sve da se napadači pronađu - objasnio je Izetbegović.

Kako je rekao, postoji bstrah da će Dodik pokušati dovršiti olovkom ono što se nije moglo dovršiti puškom i topovima.

- Ideja da Srbi u BIH mogu jednostranim referendumom odlučiti o stvarima koje su od zajedničkog interesa svih naroda..., ignorišući pritom Ustav, zakone, Dejtonski sporazum, prava i interese drugih, da mogu olovkom izvaditi Srebrenicu, Tomašicu, Keraterm i hiljadu drugih mjesta stradanja Bošnjaka i Hrvata sa teritorija BiH je preopasna zabluda i može nas odvesti u katastrofalan razvoj događaja - zaključio je Izetbegović.

2024 © - Vesti online