Utorak 28.07.2015.
21:10
Tanjug

"I građani Srpske imaju pravo na referendum"

Srna
Referendum se ne kosi sa Dejtonskim sporazumom: Milorad Dodik

Dodik je pismo uputio članovima Predsedništva BiH, ministrima Veća ministara BiH, poslanicima oba doma Parlamentarne skupštine BiH, predsednicima i premijerima Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, ambasadama i diplomatskim kancelarijama u BiH, međunarodnim organizacijama i kancelarijama međunarodnih organizacija u BiH, kao i na sve relevantne adrese Evropskog parlamenta i Kongresa SAD-a, prenela je agencija Fena.

Narodna skupština Republike Srpske je 15. jula donela odluku o raspisivanju referenduma kako bi svojim građanima dala mogućnost da izraze mišljenje o zakonima koje im je nametnuo visoki predstavnik imenovan u skladu s Aneksom 10. Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Kako navodi Dodik u pismu, neki članovi međunarodne zajednice izjavili su da je planirani referendum Republike Srpske nezakonit, da krši Dejtonski mirovni sporazum i da prelazi zakonska ovlaštenja koja Republici Srpskoj daju Ustav BiH i ostali važeći propisi.

On u priloženoj analizi pod naslovom "Pravni osnov za planirani referendum Republike Srpske", objašnjava da je referendum u potpunosti u skladu sa Dejtonskim sporazumom i drugim važećim propisima.

- Građani Republike Srpske, kao i drugi građani širom Evrope, imaju jasno zakonsko pravo da izraze svoje mišljenje putem mehanizma referenduma - objasnio je Dodik, ističući ujedno i da RS ostaje opredeljena za nastavak dijaloga o pravosuđu sa EU.

Republika Srpska, kako je naveo, ostaje opredeljena za nastavak strukturisanog dijaloga o pravosuđu s Evropskom unijom, koji je pokrenut prije nekoliko godina dogovorom lidera Republike Srpske i EU s ciljem rešavanja ozbiljnih problema u pravosuđu Bosne i Hercegovine.

Dodik je istakao da je rukovodstvo Republike Srpske u potpunosti opredijeljeno za nastojanja na koja su mnogi u međunarodnoj zajednici i BiH pozvali s ciljem reforme institucija vlasti, kojom bi se učinile efikasnijima i odgovorile na potrebe građana.

- Naša vlada nastaviće da sarađuje s evropskim i drugim stručnjacima i zalaže se za reforme koje će ojačati našu ekonomiju i proširiti saradnju s drugim državama u regionu i široj međunarodnoj zajednici - kaže Dodik u pismu.

Cilj referenduma, prema njegovim rečima, nije da na bilo koji način ospori teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine već da ojača Dejtonski sporazum i njegova rješenja.

On je apelovao na sve one koji dele tu opredeljenost za reformu i međunarodnu saradnju u cilju poboljšanja života svih građana, da podrže ta principijelna nastojanja i odupru se "onima koji pogrešno tumače ili politizuju programe pozitivnih promjena".

2020 © - Vesti online