Utorak 28.07.2015.
12:38
Srna

Nemci vraćaju vize za Balkance!

Reuters
Ponovo vize: Bilo je i vreme, već su počeli da nam nedostaju redovi i druženje u njima...

Podaci pokazuju da veliki deo onih koji traže azil u Nemačkoj i još nekim zemljama EU dolazi sa područja zapadnog Balkana. U Nemačkoj je taj procenat čak 40 odsto, iako tim ljudima, tvrde Nemci, u matičnim zemljama ne preti progon.

U zemljama zapadnog Balkana potencijalnim azilantima nisu ugrožena ljudska prava niti im preti opasnost, već se radi gotovo isključivo o pokušaju naseljavanja iz ekonomskih razloga.

Nemačka vlada je pre nekoliko meseci najavila da će svako lice sa područja zapadnog Balkana koje zatraži azil automatski biti deportovano.

Ponovno uvođenje viza hitno traži Vlada Bavarske, jer je ova nemačka pokrajina najčešći cilj za one koji traže azil. Upravo bavarska Vlada iz svog budžeta plaća najveći deo troškova, poput socijalne pomoći ili socijalnih stanarina ekonomskim izbeglicama, a njihov broj u odnosu na 2014. sada je udvostručen.

"Invazija" azilanata počela je pre nekoliko godina, kada su državljanima zemalja sa zapadnog Balkana ukinute vize za ulazak u Nemačku.

Odbijanje azila u proteklih nekoliko meseci nije dalo rezultate. Zato je potrebno uvesti vize građanima ovih zemalja, kako bi bio regulisan njihov broj u Nemačkoj - tvrde Bavarci, a podržavaju ih i druge savezne pokrajine, navode nemački mediji.

2024 © - Vesti online