Subota 25.07.2015.
08:51
S. Đurić - Vesti

Slavni, a siromašni i gladni

V. Sekulić
Sve teži položaj glumaca u Srbiji: Zlata Numanagić

I nije beda među glumcima ništa novo. Najpoznatiji komičar u bivšoj Jugoslaviji Miodrag Petrović Čkalja, čija nekadašnja popularnost ne može da se poredi ni sa najvećim zvezdama na
današnjoj glumačkoj sceni, umro je 2003. godine u velikoj nemaštini.

- U ovoj tamnici nema pozorišta. Ako neko u ovoj zemlji misli da pozorište postoji, taj se ljuto vara. To što se danas naziva Narodnim pozorištem, Ateljeom 212, Beogradskim dramskim, to su sve koještarije. Tamo je beda, jad i čemer. Gola improvizacija u stilu daj da preživimo. Uzimaju neku crkavicu kao prosjaci. A ćute, niko nema smelosti da se glasno usprotivi - rekao je Petrović u jednom od svojih poslednjih intervjua.

Danas, 12 godina kasnije čini se da je situacija još gora. Tako je Katarina Žutić nedavno otkrila da glumci u Zvezdara teatru više od šest meseci nisu dobili honorar. Kako od glume više ne može da živi, primorana je da uđe na Farmu kako bi zaradila bar neki dinar. Spas u rijaliti šou programima pokušali su da nađu mnogi glumci, pa i Eva Ras. Ova multitalentovana glumica koja je objavila i 20 knjiga teško sastavlja kraj s krajem.

- Ja živim. Meni je divno, država mi je oduzevši penziju učinila ponovo mladom i doživotno vraćajući natovareni dug za PIO biću još jača i krepkija, ali neću o tome to svi znaju. U zemlji gde ništa nije na svome mestu i u umetnosti je sve iščašeno. Pišem romane, slikam slike i više ne pratim šta se radi na sceni - rekla je Eva.

Da se od glumačkog poziva, a posebno penzije danas teško živi smatra i Zlata Numanagić.

Sramota ih da pričaju

Mnogi glumci, posebno starije generacije su na ivici gladi, ali o tome retko pričaju, jer ih je sramota. S druge strane državu nije briga za njihovu sudbinu, a jedini odgovor na sva pitanja je - nema para. Zato ne čudi što je sudbina kulture na ivici propasti, dok s druge strane medijski prostor dobijaju razne starlete i žene sumnjivih zanimanja koje su svojih pet minuta slave dobile u raznim rijaliti programima poput Parova ili Maldiva koji se servira gledaocima pod čuvenom parolom - ljudi to hoće da gledaju.

- Imam tu i tamo posla u nekim predstavama. Inače, ne bih mogla da platim račune koliko mi je mala penzija. Sramota me je i reći, a toliko godina sam u poslu - iskrena je Zlata.

Glumica Vesna Pećanac, poznata po ulogama u filmovima svog supruga Živka Nikolića "Lepota poroka", "Čudo neviđeno" već više od deset godina je u penziji i ima oko 230 evra penziju. Ona je posle smrti supruga javno priznala da su poslednjih godina čuveni reditelj i ona bili više gladni nego siti. Nikada nisu imali automobil, hranu u samoposluzi su kupovali na kredit, odavno je ostala bez fiksnog telefona jer nema od čega da ga plaća.

2024 © - Vesti online