Nedelja 19.07.2015.
20:49
Jutarnji.hr

Kraljica nacista? Bože, nismo znali!

Reuters
Angela Merkel i kraljica Elizabeta: Nekada je kraljevska porodica prezirala Nemačku, a sada...

Kako piše "Daily Mirror", kraljica se oseća izdatom jer je sigurno neko iz njenog okruženja novinarima predao kopiju kompromiujućeg snimka, za koji u Bakingemskoj palati službeno kažu da je treba posmatrati u primerenom kontekstu njenih tadašnjih godina, okolnosti u kojima je snimak nastao i tadašnjeg istorijskog trenutka.

Nacisti su u to doba, 1933. godine, bili u usponu i, kako ističu u palati, mnogi su širom sveta imitirali njihovo salutiranje desnicom, piše Jutarnji list.

Sporni video, koji je ponovo kraljevsku porodicu doveo u vezu s Hitlerovim režimom, trebalo je da bude čuvan u Kraljevskom arhivu. Policija je pokrenula istragu o načinu na koji je iz arhiva dospeo u javnost.

Elizabeta II navodno je posebno ogorčena što snimak u vezu s nacizmom dovodi i njenu pokojnu majku, za koju ona kaže da je svim srcem prezirala Hitlera i da je stoga i postala inspiracija mnogim Britancima koji su ustali i borili se protiv nacizma.

Na snimku se, osim Kraljice majke i Elizabete II vidi i princeza Margaret i tadašnji princ od Velsa Edvard, koji je jedno kraće vreme bio i kralj, a često ga smatraju simpatizerom nacista

Iako se "The Sun" suočio s lavinom kritika zbog odluke da snimak objavi, uredništvo tog lista brani svoju odluku tvrdnjom da u ovom slučaju postoji javni interes.

2024 © - Vesti online