Subota 18.07.2015.
17:11
Tanjug

Šojble spreman na ostavku

Reuters
Demokratija: Merkelova i Šojble

Upitan u intervjuu za nemački nedeljnik "Špigel" o razmimoilaženjima između njegovog tvrdog stava o Atini i fleksibilnijeg pristupa nemačke kancelarke Angele Merkel, veteran nemačke politike je priznao da između njih dvoje postoje "razlike u mišljenju".

- To je deo demokratije - kazao je on i dodao da po njemu, "svako ima svoju ulogu da odigra", preneo je AFP.

- Angela Merkel je kancelar, ja sam ministar finansija. Političari dobijaju svoje odgovornosti iz svojih funkcija. Niko ih ne može primoravati. Ukoliko bi neko pokušao, mogao bih da odem kod predsednika i da mu tražim da me otpusti - poručio je Šojble.

Upitan da li je razmišljao o ostavci, on je odgovorio: "Ne, zbog čega mislite tako?".

Šojble je istakao da između njega i Merkelove postoji razumevanje i da oni znaju da "mogu da računaju jedno na drugo".

U petak, velika većina poslanika u donjem domu nemačkog parlamenta dala je Merkelovoj zeleno svetlo za početak razgovora o novom paketu finansijske pomoći Grčkoj, ali je 60 članova njene konzervativne stranke CDU/CSU, glasalo protiv.

Šojble, koji je izazvao gnev u Atini prošlog vikenda izjavom da bi Grčka mogla da uzme "odmor" od evra, opisao je novi paket pomoći kao "poslednji pokušaj" da se finansije Grčke dovedu u red.

Istraživanje javnog mnjenja početkom jula, pokazalo je da 72 odsto Nemaca podržava njegov pristup, navela je francuska agencija.

2024 © - Vesti online