Subota 18.07.2015.
11:29
B92

"Nemačka treba da napusti evro, a ne Grčka!"

Reuters
Ovo se Angeli neće svideti

- Poslednja runda nesuglasica između Grčke i njenih evropskih kreditora potvrdila je još jednom da države sa tako različitim ekonomijama nikada nije trebalo da zajedno uđu u valutnu uniju. Za sve bi bilo najbolje da Nemačka prva izađe iz evrozone, a ne Grčka - piše Modi za Blumberg.

Prema njegovim tvrdnjama, povratak Nemačke na marku bi uzrokovao direktan sunovrat vrednosti evra, što bi perifernim članicama evrozone omogućilo preko potreban podsticaj na planu konkurentnosti.

Italija i Portugalija, kako navodi Modi, imaju danas gotovo jednak bruto domaći proizvod (BDP) kao i kada je uveden evro, a privreda Grčke, koja je samo na kratko imala rast, trenutno je u opasnosti da padne ispod početnog nivoa. Slabiji evro bi, kako ocenjuje Modi, otvorio priliku perifernim članicama za podizanje privrednog rasta.

- Posledice izlaska Nemačke iz evrozone bile bi minimalne, pošto bi se za nemačku marku moglo kupiti više robe i usluga u Evropi (i u ostatku sveta) nego što je to danas slučaj sa evrom, zbog čega bi Nemci odmah postali bogatiji. Nemačke aktive u inostranstvu bi vredele manje zbog jake marke, dok bi nemačke dugove bilo lakše otplatiti - ocenjuje Modi. 

Najveća dobit bi, kako navodi, možda bila ostvarena na političkom planu. 

- Nemačka uživa u ulozi super sile u Evropi, ali se nije pokazala voljnom da snosi troškove. Umesto da grade sve tešnje povezanu zajednicu u Evropi, Nemci ugrožavaju njenu delikatnost. Kako bi ostale bliske, evropske države moraju da olabave veze koje ih tako blisko povezuju - zaključuje Modi.

2024 © - Vesti online