Četvrtak 16.07.2015.
20:26
Tanjug

"Angela Merkel za jednu noć prokockala ono što je Nemačka gradila pola veka"

youtube.com/KU Leuven
Oštro kritikovao nemačku kancelarku

- Bojim se da je nemačka vlada, uključujući i socijaldemokratske frakcije, u jednoj noći prokockala sav politički kapital koji je bolja Nemačka akumulirala u poslednjih pola veka - naveo je Habermas za britanski dnevnik "Gardijan".

On je ocenio da su prethodne nemačke vlade pokazale veću političku osetljivost i postnacionalni mentalitet.

Habermas je dodao da se Nemačka tokom pregovora, upućivanjem pretnji Grčkoj da će je isklučiti iz Evrozone, "besramno razotkrila kao glavni vaspitač Evrope i prvi put je otvoreno zagovarala hegemoniju Nemačke u Evropi".

Ishod pregovora Grčke sa ostalim članicama Evrozone, prema rečima Habermasa, nema ekonomskog smisla i predstavlja "toksičnu mešavinu neophodnih strukturnih reformi države, privrede i ekonomije sa daljim neoliberalnim nametanjem, što će u potpunosti obeshrabriti iscrpljene grčke građane i ubiti svaki podsticaj rasta".

Habermas je kazao da je prisiljavanje Atine da pristane na ekonomski upitan i uglavnom simboličan privatizacioni fond, ne može da bude drugačije shvaćeno nego kao akt kazne protiv levičarske grčke vlade.

On je i zaključio da je "Evropa zatočena u političku zamku", jer "bez zajedničke finansijske i ekonomske politike pseudo-suverene države članice nastaviće da se udaljavaju u pogledu produktivnosti, a politička zajednica neće moći da izdrži takvu tenziju na duže staze".

2024 © - Vesti online