Četvrtak 16.07.2015.
11:48
Tanjug

Malezija traži međunarodni sud: Ko je oborio MH17?

Reuters/M.Z.
CNN obajvio deo holandskog izveštaja: Krivi prorusi

- Ovaj tekst je predmet rasprave koja je u toku, tako da nisam u poziciji da direktno komentarišem tekst, ali mi i dalje u potpunosti podržavamo napore da se privedu pravdi počinioci obaranja aviona - rekao je porptarol misije SAD Kurtis Kuper.

Portparol francuske misije Tjeri Kaboš rekao je da oni u potpunosti podržavaju tekst, koji je predložila Malezija i pozitivne doprinose toku razgovora.

Izvor UN je naveo da je nacrt rezolucije spreman za glasanje 21. jula. Malezisjki ambasador Ramlan Bin Ibrahim, koji je predstavio dokument u utorak, rekao je da je rad na tekstu u toku, ali da nije siguran da će biti gotov naredne nedelje.

Ruski izaslanik u UN Vitalij Čurkin je odbacio nacrt rezolucije, uz obrazloženje da ne odgovora onome što se zaista dogodilo. On je istakao da je glavna ideja i osnivanju tribunala, nebitna, sve dok Holandija i dalje istražujuje nesreću.

Malezijski "boing" MH17 je oboren 17. jula 2014. godine, u regionu Donjecka, dok je bio na letu iz Amstredama za Kuala Lumpur. Tom prilikom je poginulo 15 članova posade i 283 putnika, od kojih su većina Holanđani.

Prema glavnoj verziji, avion je oboren ili raketom zemlja-vazduh ili vazduh-vazduh. Ukrajinska vlada i milicije samoproglašene Republike Donjeck optužuju jedni druge za obaranje aviona. U međuvremenu Ruski istražni komitet je sklon da veruje da je malezijski avion oboren projektilom vazduh-vazduh, koji nije napravljen u Rusiji.

2024 © - Vesti online