Utorak 14.07.2015.
17:42
dnevnik.hr

Telegram zbog kojeg se Hitler ubio

wikimedia.org/German Federal Archive
Godinama bio preopterećen i potiskivao je rastuću izvesnost kraja rata

Uprkos uticaju koji je imao na Drugi svetski rat, memorandum je završio u jednom sefu u Južnoj Karolini i bio je zaboravljen više od deset godina, sve dok ga u ruke nije uzeo jedan od učenika. Zloglasni telegram prošlog utorka je prodat na aukciji za 55.000 dolara.

To je bilo 23. aprila 1945. godine, Hitler i mnogi od njegovih bliski savetnici bili su okruženi sovjetskim snagama, ali ne i Gering, koji je bio toliko blizak s Hitlerom, da je ovaj tajnim dekretom 1941. odlučio da će Gering da preuzme njegove dužnosti ako bude uhapšen ili ubijen. Nešto posle ponoći, iz nacističke baze u Berhtesgaden, Geringa je poslao telegram Hitleru.

Između ostalog, napisao je da se ukoliko do 22 sata ne dobije nikakav dogovor, osetiće se slobodnim da pretpostovi da je Hitler lišen slobode, i da su su skladno tome ispunjeni uslovi dekreta.

Ali, ljudi bliski Hitleru telegram su iskoristili da mu dodatno naruše um i zatruju ga mržnjom prema Geringu. Iako je Hitler u početku bio apatičan, nakon što je stigao još jedan telegram u kojem je Gering naveo da će on biti naslednik svih njegovih dužnosti ako ne stigne odgovor, situacija se promenila.

Pobesneli Hitler Geringa je u odgovoru optužio za izdaju i poručio mu da će odustati od sankcija ako podnese ostavku na sve funkcije. Bes se brzo pretvorio u depresiju, kako je u svojoj autobiografiji objasnio Albert Spir, Hitlerov glavni arhitekta i ministar naoružanja i ratnje proizvodnje.

- U redu, neka Gering dogovari predaju. Ako je rat u svako slučaju izgubljen, nije važno ko to radi - navodno je rekao Hitler.

Spir tvrdi da je Hitler u tim trenucima bio na izmaku snaga. Godinama je bio preopterećen i potiskivao je rastuću izvesnost kraja. Na kraju više nije imao snage da prikriva stanje u kojem se našao i odustao je.

Nedelju dana kasnije Hitler i njegova partnerka Eva Braun su se ubili.

2024 © - Vesti online