Četvrtak 09.07.2015.
11:55
Tanjug

Kolinda: Josipović je bio napadno privržen Srbima

Reuters
U Beograd se išlo pevati i plesati

Šefica najmlađe članice Evropske unije je poručila da nije nikada umanjivala važnost politike prema susedstvu, ali da hrvatsku spoljnu politiku vidi puno otvoreniju i ambiciozniju od stalne koncentracije na tzv. regiju - izraz za koji kaže da joj je posebno mrzak.

- Da, u mandatu Ive Josipovića išlo se i pevati i plesati u Beograd i napadno se isticala privrženost ne toliko ukupnoj regiji, koliko Beogradu kao metafori jugonostalgije, a pritom nismo rešili nijedno otvoreno pitanje. To važi i za naš odnos sa Crnom Gorom - kaže Grabar Kitarović u intervjuu "Slobodnoj Dalmaciji" pod naslovom "Ne vodim politiku regije".

Naglasila je kako Hrvatska ima odgovornost za bezbednost i stabilnost jugoistočne Evrope, ali da "ne sme sebe samu zaključati u jugoistočno susedstvo".

Državnu spoljnu politiku, objašnjava ona, vidi puno ambicioznije od njene regionalne dimenzije i pita šta zapravo znači izraz regija.

- Koji se to još deo Evrope naziva regijom. Ne gura li nas to u neki prostor kojem se pokušava dati kakvo-takvo ime da bi se on smatrao političkom jedinicom - navodi Grabar Kitarović.

2024 © - Vesti online