Sreda 08.07.2015.
12:54
Tanjug

Na Marš mira do Potočara krenulo 9.000 ljudi

Reuters
Memorijalni centar u Potočarima krajnja destinacija Marša mira

Marš mira jedna je od najznačajnijih aktivnosti organizatora obeležavanja 11. jula, a predsednik Organizacionog odbora i načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković potvrdio je da je ovogodišnji Marš najmasovniji do sada.

- U skladu sa tim smo planirali i logistiku i obezbeđenje i sve ono što je neophodno za takvu kolonu - poručio je Duraković i ocenio da će tokom pešačenja do Potočara, kao krajnjeg odredišta, jedini problem biti visoke temperature.

On ističe i da je sve spremno za obeležavanje dve decenije od zločina u Srebrenici, kome će, prema njegovim informacijama, prisustvovati više od 85 zvaničnih svetskih delegacija, kao i više od 50.000 građana.

- To je ogroman broj. Ono što možemo da sugerišemo je da sada svi pojedinačno od sebe treba da damo sve da to protekne kako treba - poručio je on i pozvao učesnike na poštovanje instrukcija organizatora, posebno tokom Marša mira.

Učesnici Marša planiraju da 10. jula stignu u Potočare, gde će dan kasnije prisustvovati kolektivnoj sahrani 136 žrtave, među kojima je i 18 maloletnika. Do sada je u Memorijalnom centru u Potočarima ukupno sahranjena 6.241 osoba.

Kako se navodi u presudama Haškog tribunala, u Srebrenici su u julu 1995. godine jedinice Vojske Republike Srpske, predvođene Ratkom Mladićem, ubile oko 8.000 Bošnjaka.

2024 © - Vesti online