Ponedeljak 06.07.2015.
14:32 >> 15:09h
J. L. Petković - Vesti

Ponovo oskrnavljena crkva u Drsniku

Vesti
Crkva Svete Petke na udaru huligana i bezbožnika

- Ikone su su razbacali i pobacali, napravili su nered. Nisu više tražili novac, nego da naprave zulum. Bila je ponovo policija, i najverovatnije ćemo morati da menjamo vrata, da stavimo i gvozdena, kaže za "Vesti" sveštenik Miloš Vukić.

Mala seoska crkva u Drsniku obnovljena je pre dve godine, a oko nje žive srpske porodice. Crkva Svete Petke za koju se veruje da je sagrađena i oslikana u 16 veku i ranije je bila meta lopova. Dok pre osam meseci na nju nisu stavljena vrata, lopovi bi upadali i kupili sitan novac. Međutim, meštani su sada ubeđeni da su ovi incidenti drugačije prirode.

Sumnjaju se da su lopovi koju su u ovaj verski objekat dva puta u dva dana provaljivali i pljačkali ga, druge nacionalnosti. Navodno, meštani su uveče videli mladiće na motorima koji se motaju tuda.

- Poruka svega ovoga što se dogodilo je da nam ne daju da živimo. Srbi žive oko crkve, i ako je crkva napadnuta i ne može da opstane to je poruka i narodu da i on ne može tu da živi, dodaje otac Miloš Vukić.

On će ponovo ići da da izjavu kosovskoj policiji koja još nije našla pljačkaša. Iz crkve je pre dva dana ukradeno 60 evra, dinari, a sve ikone su oborene na pod.

Sveštenika u tom mestu opštine Klina, ni posle prvog, a ni posle drugog incidenta nisu kontaktirali ni predstavnici Euleksa, ni Kfora, niti međunarodne organizacije zadužene za vladavinu prava i bezbednost na Kosovu.

Svaki komentar suvišan

- Svaka reč je suvišna. Zaštitićemo povratnike i ovo nas neće pokolebati u nameri da budemo istrajni na putu povratka. Pozivam nadležne da reaguju i zaštite svetinje na Kosovu, kaže Dalibor Jevtić, ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi. 

2024 © - Vesti online