Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 06.07.2015.
05:15
J. L. Petković - Vesti A

Crkva poharana, ikone razbacane

Taman što je na odobren povratak još 58 porodica (ukupno 302 člana) u šest opština na Kosovu, među njima i Klini, dogodio se novi incident. Crkva Svete Petke u selu Drsnik u Klini obijena je i oskrnavljena. Iz crkve za koju se veruje da je građena i oslikana u 16. veku ukradeno je 60 evra, dinari, a sve ikone su oborene na pod.

A. Čukić
Dalibor Jevtić

Kosovski ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić ističe da je to napad na sve povratnike u Klini i apeluje na nadležne da uhapse počinioce i najstrože ih kazne. Predstavnici međunarodne zajednice i Evropske unije, koji finansiraju projekte povratka, ni ovoga puta se nisu oglasili. Kao da oni, za razliku od Srba koji u tim opštinama žive, ne povezuju teme - povratka, opstanka i
bezbednosti.

- Obijanje, krađa novca i skrnavljenje ikona u crkvi Svete Petke napad je ne samo na crkvu, nego i na sve povratnike u Klini, jer su verski objekti jedni od simbola opstanka. Svetinje se moraju poštovati i ne smemo da dozvolimo da se u društvu u kome živimo dešavaju ovakve stvari. Obijanje i skrnavljenje verskih objekata nedopustivo je i davno prevaziđeno - ističe Jevtić.

On podseća da se incidenti i dalje dešavaju, a prave ih svi oni koji ne žele napredak i ne žele suživot - "jednostavno rečeno ne žele bolje sutra ni sebi ni svojom komšijama".

Napad na crkvu Svete Petke je poslednji u nizu serije napada na povratnike i njihovu imovinu u Klini, koja se nastavila u poslednjih mesec i po dana. Jevtić kaže da nije obavešten da je iko uhapšen, priveden ili ispitivan povodom tih incidenata.

Po šesti put nedavno je opljačkana kuća Silvije Rašković, povratnice u selu Dugonjive, samohrane majke koja je zaposlena u kancelariji za zajednice i povratak u opštini Klina. Usred noći, njoj su nepoznati počinioci odneli sve iz pomoćne zgrade: alatke za poljoprivredu, kolica, tepih, delove za traktor...

Nemalo pre toga, u klinskom selu Donji Petrič opljačkana je Kata Grujić. Toj 74-godišnjoj bakici, jedinoj Srpkinji u tom kraju, pokradena je sva živina, a kako je sva potresena posvedočila i poslednju glavicu luka su joj iščupali iz baštice. I ovaj napad osudili su zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović i ministri Dalibor Jevtić i Ljubomir Marić, ali za kosovsku policiju osuda i apel predstavnika Srba u Vladi Kosova očigledno nisu bili motiv da pronađu lopove.

Žrtve nedavnih napada su i muškarci. U selu Grabac, pretučen je Radoš Magić dok je pokušavao da iz svoje njive otera stoku koju su na ispašu doterali Albanci iz susednog sela.

Divljaštvo

Selo Drsnik staro je naselje koje se pominje u povelji Stefana Prvovenčanog iz 1199-1206. Do 1999. godine imalo je oko 1.000 stanovnika, uglavnom Srba. Nakon dolaska NATO-a snaga crkva Svete Petke je demolirana i spaljena, a zvonik miniran. Ikonostas i svi drveni delovi su izgoreli, a crkveno zvono je ukradeno.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online