Nedelja 05.07.2015.
20:49
Tanjug

Grčka: Nema štampanja nove valute, ostajemo u evrozoni

Reuters
U Grčkoj očekuju dogovor nakon referenduma

- Ne pregovaramo o paralelnoj valuti. Ne mislim da će nas oni (evrozona) izbaciti. Mi smo spremni da se sastanemo s njima još večeras - rekao je Cakalotos za grčku televiziju Star, a preneo Rojters.

Zvaničnici evrozone su poručili da bi "NE" na referendumu otežalo Evropskoj centralnoj banci (ECB) da grčkim bankama pruži finansijsku podršku od koje one zavise.

Frans pres je večeras javio da će se ministri finansija evrozone sutra sastati kako bi razmotrili situaciju nakon referenduma.

Portparol zvanične Atine Gabrijel Sakelaridis je za grčku televiziju ANT1 rekao da će centralna banka Grčke već danas uputiti zahtev ECB za povećanje obima sredstava koja su na raspolaganju grčkim bankama kroz program ELA koji obezbeđuje hitnu likvidnost za banke.

Grčke banke imaju rezerve likvidnosti od milijardu evra, ali će od ponedeljka u pogledu likvidnih sredstava zavisiti od ECB, izjavio je pre dva dana predsednik grčke bankarske asocijacije Luka Kaceli.


ECB je ranije danas saopštila da je spremna da preduzme dodatne mere kako bi pružila podsticaj evrozoni u uslovima neizvesnosti. Član izvršnog odbora ECB, Benoa Ker je, na ekonomskoj konferenciji na jugu Francuske, rekao da će ECB pronaći neophodne instrumente i da će ih primeniti kako bi pružila dodatni podsticaj evrozoni, ako bude bilo potrebe, javlja grčka agencija ANA.

Sakelaridis je naveo da grčka vlada želi da nastavi pregovore sa međunarodnim kreditorima kako bi se što pre postigao dogovor.

- Pregovori koji će početi moraju da se okončaju veoma brzo, za 48 sati - rekao je Sakelaridis nakon okončanja referenduma.

2024 © - Vesti online