Subota 04.07.2015.
16:17
informer.rs

Grčki penzioner seo i zaplakao: Ne mogu da gledam državu u rasulu

Tanjug/AP
Od muke zaplakao

Fotografija na kojoj on sedi ispred banke i otvoreno plače iz očaja, zabeležio je fotograf francuske agencije, kao ilustraciju patnji običnih građana Grčke zbog krize u zemlji.

- Nisam mogao da podnesem da vidim svoju državu u ovakvom rasulu. Zato sam se osetio tako slomljeno, više nego zbog svojih ličnih problema - rekao je penzioner Jorgos Hadžifotijadis za AFP, objašnjavajući svoje suze.

Hadžifotijadis i njegova supruga, proveli su, poput mnogih Grka sa severa te zemlje, više godina u Nemačkoj, gde je on radio "veoma naporno" u rudniku uglja, a kasnije u livnici, navela je francuska agencija.

Upravo iz Berlina, koga mnogi u Grčkoj krive zbog tvrdog stava u zahtevu za većim merama štednje u zamenu za paket međunarodne pomoći, Hadžifotijadis prima penziju svoje supruge.

- Vidim svoje sugrađane kako mole za nekoliko centi da kupe hleb. Vidim sve više i više samoubistava. A ja sam osetljiv čovek. Ne mogu da podnesem da vidim svoju državu u ovoj situaciji. Evropa i Grčka su pravile greške. Mi moramo da pronađemo rešenje - rekao je Hadžifotijadis.

Ovaj grčki penzioner, međutim, oseća da sam može da učini malo da promeni situaciju i čak nije siguran da će izaći da glasa na referendumu o zahtevima međunarodnih kreditora u nedelju, s obzirom da je glasačko mesto udaljeno oko 80 kilometara.

- Nemam novca da odem tamo, osim možda ako me deca odvezu svojim kolima - rekao je on.

2024 © - Vesti online