Petak 03.07.2015.
03:13
D. Dekić - Vesti

Srbija se ne pita o rezoluciji

Tanjug
Čeka četvrtu rezoluciju: Ivica Dačić

Koliko su promene beznačajne dovoljno govori činjenica da se reč genocid, koja je trn u oku Srbije, u ovoj trećoj londonskoj verziji i dalje pominje, ali 26 umesto 35 puta.

Vlada Srbije posle novog poteza Velike Britanije, nije izašla sa zvaničnim stavom, a čast Beograda spasava Moskva kočeći londonski nacrt svojim predlogom teksta o Srebernici.

Premijer Aleksandar Vučić pomirljivo poručuje da će novi nacrt proučavati, ali da je malo realno da ide 7. jula na raspravu u Savetu bezbednosti UN, jer mu u posetu stiže kancelarka Nemačke Angela Merkel.

Međutim, njegov zamenik i ministar inostranih poslova kaže da Srbija nije faktor koji o tome odlučuje.

- Nismo čak ni dobili poziv za učešće u sednici - kazao je ministar Dačić i dodao da još nije bilo razgovora u Vladi Srbije da li bi neko na sednici predstavljao Beograd.

Ivica Dačić ističe da nova verzija britanske rezolucije generalno gledano predstavlja nastojanje da se čitava tragedija rata svede na jedan događaj, zbog čega smatra da se ne zadovoljava pravda za sve žrtve.

On je istakao da se države članice SB UN još nisu usaglasile oko teksta, pa postoji i mogućnost četvrte rezolucije kao kompromisnog rešenja sa rezolucijom koju je podnela Rusija. Zato postoji mogućnost da se različite strane dogovore ili da se glasa za obe rezolucije, a mogu i da odustanu.

Tomislav Nikolić bio je spreman da ode u Srbrenicu, ali sada je iz njegovog kabineta stigla nova vest da tamo ipak neće ići.

Korak u prošlost

Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić rekao je da je protiv takmičenja u rezolucijama.
- Sve nas to vraća unazad i trebaće vremena da se iz ovog ambijenta vratimo ponovo u neki normalni, koji je okrenut ka budućnosti - rekao je Ivanić i dodao da u ambijentu kakav je trenutno nije realno da prisustvuje događaju u Srebrenici i da je on "svoju ljudsku dužnost ispunio pre deset godina kada je to bilo teže".

- Predsednik bi bio spreman da se pokloni muslimanskim žrtvama u Srebrenici ukoliko bi isto učinio bošnjački član predsedništva BiH Bakir Izetbegović u Kravicama, Bratuncu i drugim mestima - rekao je Nikolićev savetnik Ivan Mrkić.
 

2024 © - Vesti online