Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 29.06.2015.
03:46
J. Arsenović - Vesti A

Srbija digla ruke od odbrane?

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da Srbija neće tražiti veto na rezoluciju o Srebrenici. Tako je posle nedelja nagađanja razrešena dilema o tome da li će Vlada Srbije od Rusije zvanično zatražiti da njen predstavnik u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) uloži veto kada se bude glasalo o rezoluciji o Srebrenici, dokumentu koji je inicirala Velika Britanija.

youtube/Evropski pokret u Srbiji
Pavle Jevremović

Bivši jugoslovenski ambasador u UN Pavle Jevremović kaže da se diplomatija iza kulisa u ovakvim slučajevima podrazumeva, ali je skeptičan prema opciji da bi Rusija mogla uložiti veto i u slučaju da to od nje zvanični Beograd ne zatraži.

- Ne verujem da bi se Rusija odlučila na takav korak, ako to mi od njih ne tražimo, jer je ozbiljna stvar da jedna od stalnih članica spreči odluku za koju naginje većina članica SB - procenjuje diplomata.

Bauer: To nije bio genocid

"U Srebrenici se dogodilo masovno ubistvo, a ne genocid i nema mogućnosti da se dokaže da li je bilo namere RS da uništi muslimane - Bošnjake kao etničku grupu", smatra Jehuda Bauer, jedan od vodećih stručnjaka za pitanje genocida i akademski savetnik Memorijalnog centra holokausta "Jad Vašem".

On kaže da, ako je i bilo takve namere, ona zasigurno nigde nije zapisana u dokumentima.

Na pitanje "Vesti" može li se desiti da zvanično ne tražimo, ali da u tajnim diplomatskim dogovorima to zapravo učinimo, Jevremović odgovara da "Srbija sa Rusima nema tajni dijalog".

- Njihova stara izreka i stav, pogotovu u vezi sa Kosovom, jeste da sve što nama odgovara, i za njih je u redu. Ali, kada se prave nesmotreni potezi s naše strane, oni zauzimaju stav: "U redu, ali nemojte da očekujete da mi budemo veći Srbi od Srba" - podseća Jevremović na javno izgovorenu rečenicu predsednika Ruske federacije Vladimira Putina.

- Sve što se radi na tom polju ne treba da bude kontraproduktivno, već treba da podstakne dalji proces regionalnog pomirenja - rekao je Dačić kao neku vrstu objašnjenja za onaj deo srpske javnosti kojem nije jasno zašto se ne traži pomoć od Rusije ako je rezolucija toliko neprihvatljiva i optužujuća za srpsku stranu.

Ovakav, na prvi pogled, nedosledan stav Beograda, Jevremović objašnjava političkom procenom.

- Znate kako glasi ona engleska izreka: "Nema ručka za džabe". Kada bismo od Rusije zatražili da uloži veto, ušli bismo politički i moralno i, kako god hoćete, u obavezu prema Moskvi, a bilo bi dobro to izbeći. A tu je procena da zapadni partneri na taj naš zahtev ne bi gledali blagonaklono - dodaje sagovornik "Vesti".

Očekivanja da bi neka stalna članica SB mogla da uloži veto prevashodno su usmerene ka Rusiji, s obzirom na tradicionalno uverenje srpske javnosti da je Moskva zaštitnica Srbije, što ima svoju zapadnu verziju gde se na Srbiju gleda kao na "malu Rusiju". Iako Kina takođe nije priznala Kosovo, od Pekinga se veto i ne uzima u razmatranje.

- Kina se u delikatnim situacijama uzdržava od glasanja ili vam kaže - u redu, vi prikupite podršku pa ćemo se mi priključiti. Za razliku od Rusije koja u posthladnoratovskom periodu nije često koristila pravo veta, SAD su bile bezobzirne, pogotovu kada je u pitanju zaštita interesa Izraela - kaže diplomata u penziji Pavle Jevremović.

S obzirom na to da se konsultacije među članicama SB oko sadržine rezolucije nastavljaju, još je u sferi nagađanja u kom pravcu i u kom procentu će se ići na ublažavanje prvobitno sročenih, za srpsku stranu neprihvatljivih stavova iza kojih zvanično stoji Velika Britanija kao predlagač, uz asistenciju SAD i Holandije.

Proteklih dana je već došlo do nekih izmena, za koje srpska strana misli da su samo kozmetičke. Smanjen je broj pominjanja reči "genocid", a skandalozna paušalna tvrdnja da je u ratu u BiH na desetine hiljada dečaka i muškaraca silovano, preformulisano tako što se umesto desetina hiljada govori o hiljadama žrtava, iako ne postoji presuda, niti svedočenja o ovakvoj vrsti masovnog seksualnog nasilja u ratu u BiH.

Rusi spremaju odgovor?

Prema nezvaničnim izvorima u sedištu UN, u dosadašnjim konsultacijama Kina, Venecuela i Rusija osporile su britanski nacrt rezolucije o Srebrenici.

stovremeno, beogradska štampa saznaje da će Rusija izaći sa svojim predlogom teksta rezolucije koji bi doneo istinsku korist celom regionu. Prema ovim izvorima, ideja Rusije je da SB još jednom potvrdi podršku Dejtonskom sporazumu kojim je uređena BiH posle rata i da se najoštrije osude svi zločini počinjeni tokom svih sukoba u bivšoj Jugoslaviji.

Ministar Dačić najavio je da će sve države članice SB UN biti obaveštene o stavu Beograda da ponuđeni dokument ne doprinosi pomirenju u regionu. Srbija je pre nekoliko dana uputila pismo stalnim članicama SB u kojem se navodi da predložena "rezolucija neće doprineti pomirenju u regionu, nego će, naprotiv, izazvati tenzije, trvenja i dodatno ga destabilizovati", uz isticanje da Republika Srbija odaje poštu svim žrtvama sukoba na prostoru bivše SFRJ.

Prema pisanju beogradske štampe, slede nova upozorenja Beograda da i korigovani predlog rezolucije optužuje ceo srpski narod i da bi sa takvim formulacijama Srbi bili označeni kao genocidna nacija.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 29.06.2015. 13:55
Србија дигла руке од одбране .И народ Србије диго руке од одбране од Вучића,Дачића и Николића . Какав народ таква држава . Народ Србије диго руке и од РАТКА МЛАДИЋА не жели народ Србије да тражи ослобађање СРПСКОГ ХЕРОЈА .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online