Četvrtak 02.07.2015.
12:56
Tanjug

"Američka vojna strategija za sukob sa Rusijom"

Reuters
Moskva osudila najnoviju vojnu strategiju SAD-a

U strategiji, koju je početkom nedelje objavio Pentagon, navodi se da je Rusija više puta pokazala da ne poštuje suverenitet svojih suseda i da je spremna da koristi silu kako bi ostvarila svoje ciljeve, preneo je Rojters.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je izrazio žaljenje zbog rečnika koji je korišćen prilikom pisanja strategije i dodao da ona ukazuje na "konfrontacioni stav, lišen bilo kakve objektivnosti prema našoj zemlji".

- Teško da će to doprineti usmeravanju bilateralnih odnosa u pravcu normalizacije - rekao je Peskov na konferenciji za štampu u Moskvi.

Odnosi Rusije i Zapada su na najnižem nivou od "hladnog rata", uglavnom zbog krize u Ukrajini, gde ratuju ukrajinske i proruske snage, podseća Rojters.

- Ruske vojne aktivnosti ugrožavaju regionalnu bezbednost direktno i preko posredničkih snaga - navodi se u novoj Nacionalnoj vojnoj strategiji SAD.

Moskva, međutim, negira da je slala vojnike i oružje proruskim snagama na istoku Ukrajine, gde je u sukobima dosad poginulo više od 6.400 ljudi.

2024 © - Vesti online