Sreda 01.07.2015.
13:14
Tanjug

Ljajić: Postigli smo dobar dogovor sa Prištinom

Tanjug
Dogovor dobar, koliko je to moguće u datim okolnostima: Rasim Ljajić

- Prema tome, verujemo da smo napravili dobar dogovor u datim okolnostima i očekujemo da će on biti potpisan onog trenutka kada se postigne dogovor pre svega o Zajednici srpskih opština (ZSO) - rekao je Ljajić Tanjugu.

- Za građane je bitno da se njihovi pozivi sa Kosova neće tarifirati kao međunarodni, već kao lokalni pozivni brojevi - precizirao je ministar.

To, kako je naveo, znači da će svi koji žive na Kosovu okretati pozivni 011 za Beograd, kao i do sada, što važi za sve pozive iz Srbije ka Kosovu.

On je precizirao i da je dogovoreno da se za Kosovo uspostavi međunarodni trocifren broj koji će se voditi u Međunarodnoj uniji za telekomunikacije kao "geografski kod" sa čim se saglasila Srbija.

- Bez saglasnosti Srbije, to je bilo nemoguće učiniti zato što su to principi i standardi Međunarodne unije za telekomunikacije i i zato što trocifrene međunarodne pozivne brojeve mogu da imaju samo države članice UN, a Kosovo to nije - rekao je on.

Zauzvrat, Ljajić kaže da će Telekom dobiti licencu za rad mobilne telefonije koja će važiti do 2017. godine i dobiće licencu koja će važiti na teritoriji celog Kosova za fiksnu telegoniju.

- Formiraće se ćerka firma Telekoma na Kosovu gde će sva imovina na Kosovu pripasti toj novoj ćerci firmi, odnosno kompaniji, a to je sve važno jer će uvećati vrednost Telekoma pred predstojeću privatizaciju - zaključio je on.

2024 © - Vesti online