Ponedeljak 29.06.2015.
07:42
Z. Mirković - Vesti

Ramazan nije mesec primirja

Tanjug/AP
Džihadista iz Islamske države piše parolu na zidu u Raki

Knajsl je podsetila da je u Iraku od 2005. bilo krvavih napada tokom Ramazana, uvek posle jasnih poziva hodža. Opasnost po Evropu, po njenim rečima je - velika.

- Suočeni smo, kao kod nedavnog ubistva u Francuskoj, sa neprijateljem iz sopstvenih redova. Oni nisu radikalni samo zato što su se priključili terorističkoj organizaciji, već zato što su sami napravili svoj fanatizam - objasnila je Knajsl.

S tim u vezi je ukazala da je jako teško napraviti profil zločinca, kao i kako odlučiti da li se radi o slučaju za psihijatriju ili teroristi. Knajsl je dodala da bi i Alen Rizvanović, koji je svojim džipom usmrtio tri lica i povredio 34 osobe u centru Graca, mogao biti takav "usamljeni vuk".

- Dodatni napad nožem me je uznemirio. Prošle godine, 20. septembra je Islamska država u jednom saopštenju na više jezika naredila da se izvrše napadi nožem ili kolima - ukazala je ona, podsećajući da su takvi napadi već izvršeni u Kadani, Izraelu, Francuskoj.

Prema njenom mišljenju, delo Rizvanovića treba okarakterisati kao teroristički napad.

- Ne uviđam zašto bi napadač u Gracu delovao u afektu tri nedelje posle bračne svađe - istakla je i dodala da je čudno što je policija samo sat i po posle zločina kao motiv navela - "psihozu".

Ona je upozorila da treba računati sa daljim napadima u Francuskoj, ističući da se sada oseća geografska i politička blizina Evrope Bliskom istoku. SAD se povlače, a Evropi ostaju negativne posledice, komentarisala je Knajsl i pozvala građane da budu obazriviji.

Velika Britanija saopštila je da bi militanti mogli da izvrše dodatne napade na turističke centre u Tunisu, posle atentata u kojem je jedan napadač ubio 39 ljudi u Susu. To je bio najveći teroristički napad u novijoj istoriji Tunisa. Među žrtavama je bilo 15 britanskih državljana.

Britanski ministar odbrane Majkl Felon i ministar spoljnih poslova Filip Hemond su u odvojenim tekstovima u dnevnim listovima napisali da je napad u Tunisu pojačao odlučnost Londona da se suprotstavi islamističkom ekstremizmu. Mnogi Britanci prekidaju odmore u Tunisu i vraćaju se kući.

2024 © - Vesti online