Nedelja 28.06.2015.
06:30
B92

Zamalo sudar dva vozila sa auto-pilotom

youtube.com
Izbegnut "karambol"

Jedan od dva robotizovana automobila koji su istovremeno pokušali da se uključe u istu saobraćajnu traku na putu u Kaliforniji, prekinuo je manevar skretanja kada je prepoznao nameru drugog vozila. To je zvanično prvi zabeleženi slučaj da su dva vozila sa auto-pilotom imala "bliski susret" na javnom putu i da je sprečen njihov sudar.

Jedan pripada IT gigantu Gugl, koji već godinama vrši testiranja vozila "bez vozača", dok je drugi u vlasništvu proizvođača automobilskih komponenti i sistema, kompanije Delfi, koja radi na sopstvenom sistemu autonomne vožnje. Upravo je Delfi prvi obavestio javnost o bliskom susretu dva vozila.

Iako su pojedini mediji u SAD tvrdili da su se robotizovani automobili "gotovo sudarili", portparolka kompanije Delfi tvrdi da je njihovo vozilo rutinski izbeglo automobil firme Gugl i da prave opasnosti zapravo nije ni bilo.

- Ovaj slučaj je najbolji primer koliko su robotizovana vozila efikasna. Naš automobil uočio je da se Gugl vozilo prestrojava u istu traku u koju je i on želeo da se uključi, ali čim su njegovi senzori registrovali da je traka zauzeta, prekinuo je započeti manevar i sačekao dok se prostor u saobraćajnoj traci ne oslobodi - izjavila je predstavnica firme Delfi.

U kompaniji Gugl se slažu sa ovim opisom događaja.

- Naslov u novinama bi trebalo da glasi 'Dva vozila sa auto-pilotom uradila su upravo ono za šta su projektovana' - kažu u Gugl-u.

2024 © - Vesti online