Subota 27.06.2015.
14:42
Srna

Nemci traže pomirenje Berlina i Moskve

Tanjug/AP
Merkelova pozvana da razmisli o svemu i spusti loptu

Aktivisti mirovne inicijative Bad Telc-Volfratshauzen uputili su na adresu nemačke kancelarke pismo "Poziv za mir" u kome oštro osuđuju produženje sankcija Rusiji i zahtevaju da se prekine gomilanje NATO naoružanja i vojnika u Evropi.

Mirovna inicijativa Bad Telc-Volfratshauzen pripremila je "Poziv za mir" povodom situacije u Ukrajini. Prema mišljenju autora pisma, sve snažnije suprotnosti NATO i Rusije zahtevaju da se pod hitno prekine povećanje broja NATO vojnika i naoružanja.

Oni smatraju da je neophodno organizovati mirovnu konferenciju pod pokroviteljstvom Evrope, uz učešće Moskve i Vašingtona. Nemački pacifisti osudili su odluku o produženju sankcija Rusiji i izjasnili se protiv upućivanja vojnika SAD i američke vojne tehnike u Ukrajinu.

Peticiju je do sada potpisalo oko hiljadu ljudi, a kako piše "Zidojče cajtung", prikupljanje potpisa se nastavlja.

- Ovom akcijom želimo da podstaknemo društvenu diskusiju i da se makar na neki način suprotstavimo vojnoj retorici koja je sve zastupljenija u politici i medijima. Rat počinje u ljudskim glavama, a to se ne sme dopustiti – rekao je predstavnik mirovne inicijative Andreas Vagner.

On smatra da je u ovom momentu najvažniji zadatak obnavljanje dijaloga koji može da uravnoteži interese svih učesnika.

2024 © - Vesti online