Subota 27.06.2015.
05:41
B. ĐOKIĆ

Balkanskim zemljama ponovo vize?

Reuters
Horst Zehofer

- Umesto što se brine o planovima za uvođenje putarina, Evropska komisija mogla bi u istoj meri da se angažuje i za zaštitu evropskih granica - izjavio je Zehofer.

On svoju inicijativu objašnjava ekstremno visokim zloupotrebama prava na azil građana balkanskih zemalja, koji, kako tvrdi, kao lažni azilanti dolaze u Nemačku kako bi uzeli novac za izdržavanje.

Kako "Vesti" saznaju, šanse da se Srbiji i drugim državama regiona ukine bezvizni režim sa EU su male, ne samo zbog procedure koja je veoma komplikovana.

- Ukoliko bi neko pokrenuo inicijativu da nam se zbog azilanata ili prolaska emigranata s Bliskog istoka ka EU, ukine beli Šengen, ta procedura bi trajala godinu dana. Rezolucijom 539 kojom se predviđa potupak bezviznog režima, takođe je predviđen i mehanizam za njegovu suspenziju prema kom sve države članice EU moraju da se slože s ukidanjem bezviznog režima. Potom tu odluku treba da usvoji Evropska komisija, pa da se s tim složi i Evropski parlament - objašnjava izvor "Vesti" iz Vlade Srbije.

Inače, od januara do aprila ove godine čak 60.000 osoba sa Kosmeta i Albanije došlo je u Nemačku. Od deset zemalja iz kojih stižu zahtevi za azil, čak pet su sa Balkana. Pošto je Srbija prošle godine proglašena sigurnom trećom zemljom, zahtevi za azil u Nemačkoj su neosnovani i samo se pojedinačno mogu odobriti. Pored Srbije ovaj status imaju Makedonija i BiH.

2024 © - Vesti online