Petak 26.06.2015.
12:23
Tanjug

Porošenko pustio strane vojske u Ukrajinu

Reuters
Porošenko otvorio put za mirovnjake

Strana vojska može da uđe u Ukrajinu na zahtev njenog rukovodstva i na osnovu odluka Ujedinjenih nacija ili Evropske unije. U dokumentu objavljenom na Porošenkovom sajtu navodi se da se na ovaj način reguliše pitanje sprovođenja međunarodne operacije podrške miru i bezbednosti na teritoriji Ukrajine. Isti dokument zabranjuje učešće u takvim operacijama oružanih snaga država "koje protiv Ukrajine pokreću oružanu agresiju".

Prema objašnjenju uz potpisani zakon, sprovođenje međunarodne operacije radi podrške mira i bezbednosti u Ukrajini "osiguraće efikasnu implementaciju protokola posle konsultacija Kontakt-grupe".

BBC podseća da je Zakon o proceduri puštanja i uslovima boravka jedinica oružanih snaga drugih država na teritoriji Ukrajine usvojila Vrhovna rada (skupština) početkom juna.

Ranije je Porošenko izjavio da Ukrajina ima pravo da se obrati Savetu bezbednosti UN povodom puštanja mirovnjaka radi uspostavljanja mira u zemlji, aagencija Ukrinform navodi da je Porošenko "otvorio mirovnjacima put u Ukrajinu".

2024 © - Vesti online