Četvrtak 25.06.2015.
09:28
Vestionline

"Mađarski zid za demokratiju - Park mira za pomirenje"

J. L. Petković
Goran Rakić, gradonačelnik Severne Mitrovice

Kako je istakao, Mađari taj postupak pravdaju činjenicom da žele da "zaštite svoju evropsku demokratiju", i to, primećuje Rakić, od sve većeg broja unesrećenih iračkih i sirijskih građana koji pod naletom islamskog ekstremizma napuštaju svoje domove u potrazi za sigurnijim utočištem u baš toj demokratskoj Evropi.

- A ovde kod nas - na mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, pre skoro tačno godinu dana, u opravdanom strahu za bezbednost svojih sugrađana posle uklanjanja betonske barikade na ovom mostu, otvorio sam most za sve građane i sagradio Park mira, kao meku tampon zonu, štiteći svoje sugrađane, sa jedne strane  - od realne pretnje nekontrolisanog i bezbedonosno-politički nedobronamernog masovnog prelaska Albanaca na severnu stranu Mitrovice, ali sam istovremeno njime i postavio putokaz kako jedan park na samom mostu može biti upravo mesto spajanja i slobode za sve, pa i za dojučerašnje neprijatelje - ističe Rakić.

Novi zidovi u Evropi su sramota kolevke civilizacije čovečanstva, antičkih evropskih vrednosti; još veća za generacije XX veka kojima mi još uvek pripadamo i koje su posle ogromnih nesreća razmere tragedije čitavog čovečanstva, kroz dva svetska rata nastala upravo na tlu naše Evrope - ponosno srušile Berlinski zid, navodi se u saopštenju.

- Stoga poručujem mađarskim vlastima da zidovi nikad ne mogu biti toliko veliki i jaki da zaustave ljude čija je osnovna fizička bezbednost ugrožena. Preporučujem im da umesto novog zida postave parkove mira i da počnu da razgovaraju sa onima koji su pobegli iz svojih domova jer su oni i njihove porodice fizički ugroženi. Ljudska solidarnost nam je svima sada potrebna, ma sa kojih kontinenata i gradova dolazili.

Kako navodi gradonačelnik Severne Mitrovice, takav rezultat bio bi jednako dobar kao što je bio dobar u slučaju Parka mira u Kosovskoj Mitrovici, uprkos problemima koje imamo i povremenih incidenata, ali mir se strpljivo i dugotrajno gradi i lako se postiže kada ga obe strane žele i brinu jedna o drugoj.

- Građani u Severnoj Mitrovici su bezbedni, građani u Južnoj Mitrovici nisu ugroženi i slobodni su da dođu. U našoj Mitrovici većina građana ipak nastoji da izgradi mir, kao i većina građana Evrope, uprkos turbulentnim vremenima. U zidove i parkove mira se ugrađuju cigle ljudske solidarnosti, poštovanja sloboda i dostojanstva čoveka, a ne zagrađivanje demokratije kilometrima žice - zaključuje Rakić u saopštenju.

2024 © - Vesti online