Četvrtak 25.06.2015.
05:15
Ž. Marković - Vesti

Orićem prizivaju vehabije u Potočare

Srna
Bez garancije sigurnosti: Ćamil Duraković

- Imamo jednoglasan stav da je stanje nakon 10. juna i hapšenja Nasera Orića umnogome eskaliralo. Sada se ne pitaju jedna ili dve osobe, reč je o njih 50.000 koje nameravaju doći u Srebrenicu 11. jula i koje će biti pod snažnim emocijama. Mi smatramo da je ovo vrlo delikatna situacija u kojoj nije moguće garantovati kako to može da se završi. Pored tog bezbednosnog aspekta ovo vidimo i kao poruku preživelim žrtvama genocida da se u svakom momentu nastoji degradirati 11. jul kao događaj - izjavio je načelnik Srebrenice Ćamil Duraković.

Organizacioni odbor tako je postavio ultimatum Švajcarskoj, ali i Srbiji, a jednog čoveka postavio kao uslov da se održi komemoracija žrtvama. U Srpskoj smatraju da su ovim zahtevom sve maske konačno pale, i da se otkriva da komemoracija u Srebrenici nije nikakvo odavanje počasti žrtvama, već klasičan politički događaj koji se masovno zloupotrebljava.

Sličan stav izneo je i kontroverzni srebrenički političar Ibran Mustafić koji je ocenio da je nelogično otkazivanje komemoracije zbog pojedinca.

- Kakve veze imaju hapšenje Orića i komemoracija? I kakve veze imaju žrtve i Naser Orić? On može biti samo jedan od sukrivaca za toliki broj žrtava. Njega sada predstavljaju kao žrtvu. Mene on apsolutno ne zanima. Ovo što čine oni prema šačicama kostiju je neprihvatljivo - rekao je Mustafić.

On je naveo da je reč o šibicarskim igrama, podsetivši da se komemoracija normalno održavala dok je Orić bio u Hagu.

Skup u Srebrenici već godinama uspešno obezbeđuje Policija RS. Direktor Policije Gojko Vasić smatra da se pričom o odgađanju komemoracije vrši politički pritisak.
- Duraković verovatno ima opravdane strahove u slučaju da ta situacija bude negativno iskorišćena, možda čak dotle da pripadnici vehabijskog pokreta nešto urade. Mi preduzimamo sve što je potrebno za obezbeđenje skupa. Svoj deo posla odradićemo profesionalno - poručuje Vasić.

Pritisak na Švajcarsku

Konačna odluka o biće doneta 30. juna. Ako do tada Orić ne bude na slobodi, izvesno je da datum održavanja bude pomeren.
- Sve sada treba dići na nivo države i kontaktirati sa Švajcarskom, jer ministar bezbednosti te zemlje može da oslobodi Orića u roku od 24 sata - rekla je Šehida Abdurahmanović iz organizacionog odbora koji su se pridružili u pritisku na Švajcarsku političarima iz Sarajeva i Orićevim advokatima.

2023 © - Vesti online