Utorak 23.06.2015.
18:47
Srna

U Hrvatskoj jača ekstremna desnica, Srbi u strahu

Tanjug/Hina
Sve češće iskazivanje pripadnosti ustaštvu u Hrvatskoj
Nesposobnost vlade Zorana Milanovića da reši ekonomske probleme podstiče jačanje desnice

U tekstu se ocenjuje da se u Hrvatskoj nisu obistinili snovi o brzom bogaćenju posle ulaska u evropski blok.

- Manjine, naročito Srbi, žale se da strahuju za bezbednost od kada je Kolinda Grabar Kitarović izabrana za predsednika u decembru. Antisrpski grafiti podsetili su na krvoproliće tokom balkanskih ratova iz devedesetih, kada se raspala bivša Jugoslavija - navodi se u tekstu.

Agencija podseća na nedavni slučaj crtanja nacističkog kukastog krsta na fudbalskom terenu u Splitu, kada su igrale reprezentacije Hrvatske i Italije, potom na uništavanje tabli sa ćirilicom u Vukovaru i vandalizovanje pravoslavnih crkava ispisivanjem ustaškog slova "U".

- Kada dođe vikend, ustaške pesme odjekuju sportskim borilištima i rok koncertima - piše u tekstu.

Agencija AP ukazuje i na okupljanje u Blajburgu gde je "odata počast desetinama hiljada pronacističkih vojnika, njihovim porodicama, deci i civilima koje su pobili komunisti na kraju rata 1945. godine".

U izveštaju se navodi da se ova komemoracija održava svake godine i da je okupljanje u maju ove godine bilo najveće do sada. AP naglašava da je ovaj skup oko 40.000 ljudi održan u vreme kada je Evropa obiežila 70 godina od oslobođenja od nacista.

Analitičari kažu da je jačanje desničara u Hrvatskoj dostiglo najveću tačku od kada je zemlja stekla nezavisnost u ratu od 1991. do 1995. godine.

- Nažalost, ekstremna desnica vidljivija je u Hrvatskoj nego ikada pre u poslednjih 25 godina - izjavio je istoričar Hrvoje Klasić.

Većina hrvatskih zvaničnika umanjuje značaj rasta desnice i smatra da je riječ o predizbornoj kampanji.

2024 © - Vesti online