Ponedeljak 22.06.2015.
19:28
Srna

EU priznala: Tačno je, nudili smo gasovod koji zaobilazi Srbiju

Reuters/L. B.
Istočni prsten neuspeo, Južni tok sabotiran... Srbija svakako bez ruskog gasovoda

Delegacija EK u saopštenju navodi da je u ovkiru inicijative gasnog povezivanja centralne i jugoistočne Evrope predložen i projekat Istočni prsten, ali je on povučen, pa time EU ne učestvuje u njegovoj promociji.

Iz Delegacije napominju da je Evropska komisija posvećena diverzifikaciji snabdevanja gasom Srbije, između ostalog i putem gasovoda iz Bugarske koji predstavlja projekat od zajedničkog interesa i od interesa za Energetsku zajednicu.

"U tom smislu, Komisija promoviše plan gasnog povezivanja centralne i jugoistočne Evrope, u kome Srbija aktivno učestvuje", navodi se u saopštenju.

Evropska komisija je, kako dalje piše, obratila pažnju na saopštenje kompanija Gasprom, OMV, Šel i EON, koje razmatraju izgradnju dva dodatna produžetka gasovoda Severni tok, koji bi povećali kapacitet gasovoda za 55 milijardi kubnih metara godišnje.

Osim toga, Gasprom je u januaru 2015. najavio izgradnju Turskog toka, čime bi se kapacitet gasovoda koji snabdeva Tursku, a preko Turske i Evropu, povećao za 47 milijardi kubnih metara.

"Energetska bezbednost je i dalje prioritet Energetske zajednice", dodaje se u saopštenju.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je nedavno da su evropski zvaničnici nudili Rusiji da se pravi gasovod pod nazivom Istočni prsten koji bi išao preko Bugarske, Rumunije, Mađarske i Slovačke, a koji bi zaobišao Srbiju.

2024 © - Vesti online